топло срещу домашни финанси. втори рунд.

Не бях прав онзи ден като ги плюх от Чез/Електро Столично. Те са си прави за себе си. Монополист са и ако могат по три кожи ще съдират. А, че абонатите мечтаят да станат от прости ползватели доволни клиенти, това е една благородна кауза. Нищо повече. За мен лично като човек занимаващ се с търговийка на дребно хората от Министерството на енергетиката и приватизаторите на Електроразпределителните дружества (Е.он, Чез и ЕВН) са сключили няколко сделки. Една теоретична - “тва са цените и тва са ви задълженията” и една практическа - “сами сте, тук за монополите е рай все още, оправяйте се, но много не се оливайте, няма да ви пречим”.

Но за мен като редово човешко същество, с нормална телесна температура и все по-малко сланинки са важни два съществени въпроса:

 • как да се стопля зимата? просто с грейка за ски трудно се събличам в тоалетната а и водата в чинията замръзва и е нехигиенично
 • колко ще ми струва? бъбрек? заложени сперматозоиди? да почна трета работа като мъжко жиголо?

Вече втори зимен сезон съм в собственото жилище. Колкото и да сме ужким в центъра на София, кооперацията да е нова и дрън-дрън, централен ТЕЦ няма. Когато го купувахме много се бяхме замислили и миналата зима 2007/2008 ни отрезвиха. По 250 лева средно за ток на месец, с пикови сметки от над 320 лева за по-студените месеци. Но онзи ден най-сетне признах пред себе си, че аз съм си виновен. Аз съм този който ползва тока, аз съм този който го плаща. Следователно аз трябваше да си намеря начин да спестя от двете.

Апартамента е 120 квадрата на нормална височина. Вътрешен и с 3 балкона. Юг-Изток и Запад. Вече имам съседи от долу.  Което е огромен плюс. Усетих го по време на Коледно-новогодишните празници, като съседите си заминаха по родните места и спряха топлото. Дори котката не смееше да стъпи на гранитогреса, а е норвежка горска. Да се върна на темата - миналата зима се отоплявах на конвекторни радиатори на Adax по 2 киловата всяко тяло във всяка отделна стая - хол, спалня, детска, баня (тук е 100 вата). Водата топлим с бойлер 120 литра. Отоплителните тела са красиви, топлят, настройва им се температурата и ала-бала, а и са котко-космо устойчиви. Но имат един съществен недостатък - много бързо правят електромера да се върти като плоча на 45 оборота и изсмукват всички парички за шоколади и лакомства от семейния бюджет.

Как ги врътнах тази година ли? Много неща ми минаха през ума - от магнити по 100 кила всеки долу в централното табло, през слънчеви панели и вятърни мелници. Мислех и орда мишчици да си взема и да ги пусна да тичкат в колелца - тъкмо и Маца ще е щастлива, а и крушките ще светят. Но какво направих:

 • звъннах на приятели и сравних сметките за отопление на парно, климатици, газ и пелети
 • изолирах допълнително две от външните стени
 • попълних всички фуги при смяната на дограмата - не всички майстори са прецизни
 • настроих си лайсната на външната врата да прилепя по плътно
 • направих си една табличка със сметките за ток, за да имам стимул да разсъждавам
 • погледнах си електромера и сравних потреблението ни на нощна и дневна тарифа като проценти
 • разрових сайта на електроразпределение и установих, че нощната в зимния период е от 22 до 6 сутринта и е два пъти по-евтина
 • проучих пазара и мненията за климатиците

В крайна сметка си купих едно по-мощно Mutsubishi от Кондекс и го паркирах в хола. Цялата операция се разви в разгара на лятото. Жегата беше адска и трябваше с нещо да се охладим. Но дойде зима и денят на Страшния съд за ЧЕЗ наближи. Както писах според статистиката ЧЕЗ ми взеха авансово 570 лева за трите месеца от ноември до януари. Е да ама не - спазвах режима със строгост като диета:

 • климатика не се спираше, има си еко режим за поддържане на температурата, а тя беше настроена на 23 градуса
 • вратата на холо-трапезаро-кухнята към коридора не се затваря
 • в 22:00 пусках всички конвектори в целия апартамент на 22 градуса
 • в банята постоянно седеше на 25 градуса - като е мокро е добре да се изсушава
 • в друго не сме се ограничавали - перални,  миялна, печка, бойлери-къпане и т.н.

И дойде сметката - 115 лева на месец. По-малко от газа на сестра ми за по-малък апартамент и чувствително по-малко от парно за такъв обем. Което на практика като спестяване спрямо повишените цени на електроенергията на месец е половината от увеличената ми вноска за ипотечния кредит. А на всичкото отгоре и лятото ще ми е хладно. Ако имате време - погледнете и вие вашите сметки - не е честно да ни обират в 21 век по най-първобитния начин. Не е честно да не ползваме технологиите за оптимизация на разходите. Поговорете с приятели и съседи за техния опит и ако купувате климатик - купете по-скъп и по-тих. И бой по монополистите - нито стотинка повече не заслужават!

13 Comments so far

 1. gregory on February 3rd, 2009

  Този постинг ми стана интересен, понеже и аз имам идентични проблеми. Апартаментът ми е 110 кв. и се топлим основно с Adax-и, но сметките ми от тази зима са доста мощни. Та интересно ми е какво точно постигаш като пускаш конвекторите за през нощта?

 2. enterfornone on February 3rd, 2009

  А и 20% от сумата за климатици може да се възстанови през програмата за енергийна ефективност.
  И си отговаряш защо климатиците се покриват от програмата, а adax-ите - не.

 3. tarambuka on February 3rd, 2009

  бате, добре си го написал, ама отчасти си открил топлата вода…
  аз нали съм в къща - за последните 30+ години (айде 26, да броим съзнателните години само)
  минахме през:
  - камина на дърва и нафтови печки + бойлер на газ.
  - нафтови печки, бойлера става на ток.
  - БГ електрически радиатори, сухи
  - БГ електрически радиатори, маслени
  - не-БГ електрически радиатори в комбинация с предните 2 вида
  - локално парно на ток
  - локално парно на…дърва и въглища. топлата вода е на ток.

  заеби.

 4. tarambuka on February 3rd, 2009

  забравих да допълня, че на единия етаж сега има комбинация от климатици и парно, щото е сложно да се прокарат тръбите.

  тази комбинация засега е работещата (за текущата петилетка, докато не сме изсекли всичките дърва в Рила)

 5. admin on February 4th, 2009

  Саше ти си топлинен терорист! На Дондуков как може да не сте с парно? А и лукса “къща” си има цена ,-) Поне паветата са ти без пари - само трябва да измислиш как да добиваш топлина от тях. В краен случай ги нагряваш и хоп в гащите докато са топли!

  Грегори - пускайки Adax-a вечер на мах ползвам екстрата на евтиния ток и нощта когато е топло на практика затоплям всички помещения, а през деня климатика само поддържа температурата, което според сметката от електрото е добра комбинация.

 6. tarambuka on February 4th, 2009

  т’ва с паветата е хитро - трябва да се помисли по въпроса! току виж се пръкнала идея - нещо с пиезо елементи между тях, че нали се мърдат леко като ги газят колите…

  парно нямаме защото… нямаме:)
  а сега да се връзваме ще дойде цифра, а и не е вече толкоз евтино като че ли.

 7. mitko on February 10th, 2009

  Аз имам друг въпрос.
  Кога пускаш економи моуда? :)
  Аз също съм с Мицубиши и повечето пъти го оставям на економи когато излизам, за да задържа топлината…та ми беше интересно ти как го използваш.

  Освен другия хънтър и аз съм ти съсед…само че от другата страна на Нестеров, в едно блокче без акт 16. Принципно си имаме електромери но сметката идва на една фактура и после някой си “добър” съсед изчислява сумите. Последните месеци плащахме по макс 50лв. за електроенергия. Това заради тези плащания на 3 месеца и не знам си какво. Сега обаче дойде сметка за 400лв. за 3 месеца. Аз се отоплявам само на този климатик а апартамента е съвсем малък. Приех го, тъй като всички съседи платиха почети еднакви суми но съм сигурен че нещо не е наред….но така е като сме нелегални. Та се чудех как да ползвам климатика по-икономично. :)

 8. admin on February 10th, 2009

  Здравей,

  На практика ако спираме климатика или сме отворили за проветряване, чистене или по друг повод е паднала температурата пускаме Hi-Power режима и след като стигнем 21-22 градуса пускаме на Еко режим. И Еко-то не го спираме - нито през нощта, нито през деня.

  А това с електромерите - като нищо някой се е закачил на общия електромер и цоца като за последно. Вече промишления ток не е в пъти по-скъп от домашния, както беше преди. Просто не може с климатик да ползваш ток за повече от 150 лева. Но някой съсед явно има калориферче и е меко казано нечестен спрямо съседите си.

 9. mitko on February 12th, 2009

  Ясно!!

  Е знаех си че не го ползвам както трябва!

  Хмм…това със закачането е доста вероятно като знам какви индивиди имам за съседи. Даже се сещам как миналата година един се топлеше с камина и през седмица му носеха дърва…а сега изведнъж, няма мириз във входа, няма дърва пред гаража. Въпроса е как може да се разбере дали се е вързал!!?

  Много мерси за инфото за климатика. Ще го приложа довечера!

 10. admin on February 13th, 2009

  Как може да се разбере дали някой ГАД не се е закачил за твоя електромер?

  Лесно е:
  1. Спираш си всички консуматори в дома и слизаш долу да си погледнеш електромера. Ако се върти - взимаш една гьостерица и след това не е за в блог-а!
  2. Директно от твоето табло в апартамента си спираш главния бушон. Е, гледаш разни чувствтелни неща да си ги спрял преди това - телевизор, компютър, аудио. Слизаш отново долу да си видиш електромера и ако все още се върти - се връщаш в позицията с гьостерицата!

 11. GGbG on March 13th, 2009

  Здравейте,
  И аз така. Живея в една стара кооперация от доста време. И си плащам тока като на поп. Обаче сот Август 2008 до сега (Март 2009) апартамента е празен. И тази седмица ми идва сметка за ток 500 лв. На вси4ко отгоре се оказа, че осветлението за стълбището минавало през моя електромер. Той е най - стария, а след него са се зака4или още 3 съседи.
  Какво правим?
  Мерси

 12. цени камини on August 17th, 2014

  Статията ви е страхотна.Тук задавате въпроси, които всеки един от нас си ги задава.Идването на зимата идват и проблеми, като на това с какво ще се отоплявам сега, и разбира се кое ще ми излезе най евтино.Виждаме какви са сметките, да не говорим, че сега май ще поскъпва и тока, което е жестоко имайки предвид какви са му сегашните цени. Може би да си монтираме по една камина, да изрежем дърветата в градината и така ще се сдобием с начин за отопление,който ще ни излезе по евтин, но и по топъл.

 13. камини on December 19th, 2014

  Вашата статия е страхотна и се радвам, че ни пишете.В крайна сметка се вижда, че всеки един иска да му бъде топло и уютно през зимата, но имайки предвид високите цени на електричеството, това трудно може да стане.За това на помощ идват и камините.Те освен че красят дома, то и така добре топлят, създават истинска атмосфера на едно семейство.Надявам, се да ни пишете пак.Важно е всички ние,които се чудим още да се информираме за това кои са практичните и евтини варианти.