Топлофикация ли е? ааа ЧЕЗ ли сте. И на вас да ……….

смятах струвах, и дойде сметката за ток … е издразних се и е време за действия!
mail-нах до zaklienta@cez.bg
—————————
Здравейте мили другарчета,

С настоящия мейл бих желал да тествам как практически работи вашата комуникация през електронната поща. Ще се радваме със съпругата ми да получим необходимата информация, без
да е наложително да ходим до ваш център за обслужване на клиенти, което ще ви спести време, за да обслужите други клиенти, които не ползват интеренет, компютър и/или e-mail.

За какво става въпрос?!?! Според нас е просто сгрешена бакалска сметка, а може би софтуерен проблем при вас, а най-вероятно липса на желание за действие - времето и отговорът ви ще покажат.

След като ни бяха изпратени фактури за междинно месечно отчитане за ноември и декември (междинно 1 11.2008 ДФ 40227ххх/19.11.2008 и междинно 2 12.2008 ДФ 41766ххх/17.12.2008) се опитахме да разгадаем схемата на интерполиране на сметката, но след няколко неуспешни опита
и дори след 20 минути чакане на опашката в центъра ви в кв. Лагера, София се отказахме и чинно си платихме, за което разполагаме и с документ!

Цяло лято инвестираме в изолация на апартамента и оптимизация на сметките за отопление, и бяхме сигурни, че сметките ни ще са по-ниски от рекордните нива от януари миналата година (323,94 лева), но уви - платихме два пъти по 286,55 лева, т.е. общо 573,10 (пет стотин
седемдесет и три лева и 10 стотинки) при междинните сметки за отчитане!

Какво откривам аз днес в пощенската си кутия?!?! Нищо. А гледам на съседите пликчетата вътре. Поглеждам пак - няма никой. И като съвестни и отговорни граждани решихме да погледнем в Интернет страницата ви за битови абонати (http://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi-i-stopanski-klenti/proverka-na-smetka.html) и да проверим какво ви дължим. Съседи всякакви - може някой да е взел нашето пликче със сметката и да ни постави в неудобно положение спрямо
вас - монополиста.

След въвеждане на ИТН номера ни, а именно 3000344ххх разгледахме
документа “мес.отчет 01.2009 ДКИ 43490ххх/20.01.2009″ .

Ние от счетоводство не разбираме, но там ясно е написано - “Ел.енергия
от 11.10.2008 до 13.01.2009 данъчна основа: 259.58″. След като умножа съответната сума по 1,2 за да добавя и ДДС-то установих, че сумата по-надолу маркирана като “Сума за връщане:
261.60 лева” е вярната.

И да преминем към въпроса:
Защо, по дяволите, след като вие имате да ми връщате 261.60 лева (без да смятам лихвите за тези пари, които на вас са ви стояли някъде на двумесечен депозит при годишна лихва 8% т.е. дължите ми повече пари!!!) на края на бележка фигурира следното:
—–
Считано от 24.01.2009:
I-ва месечна вноска 69.55 лв
Срок за плащане от 18.02.2009 до 05.03.2009
При неспазен срок на плащане електрозахранването Ви
ще бъде преустановено след 8:00 часа на 16.03.2009!
—–

Не би ли трябвало някъде да пише “Уважаеми г-жо/г-н хххххх, благодарим ви
за доверието в ЧЕЗ и навременното заплащане на месечните суми. Бихме
желали да ви уведомим, че изразходваната енергия от вашето домакинство
за този тримесечен период е 311,50 лева с ДДС. Разликата от 261.60
лева спрямо предплатената от вас сума по време на периода от 573,10
лева можете да получите в 5 дневен срок от хх.януари.2009! С пожелания
за успешна нова година оставаме с Уважение!”

За да сме докрай честни с вас, бяхме си решили каквато и да е оставащата сума (за което не сме се и съмнявали, че ще има такава) да я оставим при вас като депозит за следващите плащания. Е след липсата на клиентско отношение от ваша страна към нас като сериозен клиент бихме желали да получим информация къде и как можем да получим сумата от 261.60 лева.

С пожелания за по-успешна, здрава и наситена с любов към клиентите година оставаме в очакване на вашия отговор,

хххххх и Владихххх хххххх
ИТН: 3000344ххх / Аб. н-р: 9432709ххх
—————————————-

получих и автоматичен отговор в духа на “да заметем онова кафявото под килима”:
Blagodarim Vi, che izpolzvahte e-mail zaklienta@cez.bg. Vashiat signal e
zaveden v bazata danni i e nasochen kym syotvetnoto zveno, obslujvasto
Vashiat region.
Vednaga, sled kato proverkata byde izvarshena, ste poluchite otgovor.

S nai-dorbi pojelania!

Customer Care Division
CEZ Bulgaria EAD

п.с. кирилицата им е с неразчитаем encoding …

Чакаме и се ослушваме. Току виж дошли с полиция, дайрета и поп!

8 Comments so far

 1. mitko on January 24th, 2009

  Чакай ти от умрел писмо …

 2. Vladiznaiko on January 26th, 2009

  Да се похваля! Още сутринта в понеделник имам e-mail. Факт подписан е от Дирекция „Обслужване на клиенти”, но е доста изчерпателен. Е на практика се опитват да ми обяснят колко съм глупав и коя наредба и кой ред е трябвало да прочета. Естествено, че са прави. За лихвите на сумите, липсата на информация как ще ми върнат парите и спирането на тока не споменават. Но пък има нова формула за новото тримесечие. На практика влезнах на сайта им (http://www.cez.bg/bg/za-klienta/trimesechno-otchitanie-na-elektromeri/ravni-vnoski.html) и с код от стара фактура си промених месечната вноска на 50 лева. А утре леви-десни отиваме да си вземем надвнесените пари. И 50-те лева ще ги платя в последния възможен момент. Никакво кредитиране, никаква толерантност.
  При 600 думи отговор съм им задължен, но не ги мисля как действат при 100 жалби по e-mail-а на ден.

 3. trendaffil on January 30th, 2009

  Айде стига бе! Можело значи;) Аз бях набрала яко на Техем, защото отчитаха топломерите в работен ден, като трябваше да ги чакам между 9:00 и 17:00 часа. Полудях, звънях по разни телефони, ама не се оплаках официално и писмено никъде. А трябваше!

 4. [...] бях прав онзи ден като ги плюх от Чез/Електро Столично. Те са си прави за себе си. [...]

 5. Звездичка on February 24th, 2009

  Имам един много спешен въпрос относно сметките за ток.
  Кога/при какви условия чез трябва да връща пари на абонатите?? Изобщо не ми е ясно. Досега сме получавали 2-3 пъти известия с някаква СУМА ЗА ВРЪШАНЕ, но не сме знаели какво да правим. Не сме питали никъде… Някой може ли да ми отговори??

 6. admin on February 25th, 2009

  Ако сте надплащали или са ви отчели по база повече е нормално да получите бележка-известие, че имат да ви връщат пари. Можете да си вземете парите, но трябва титуляра на партидата да отиде в център на ЧЕЗ и да подаде молба. В 5 дневен срок ще ви върнат парите. Ако не пуснете молба автоматично Чез приемат, че сте съгласни парите да останат при тях все едно на депозит и да покриват бъдещото ви потребление респективно задължения. Пробвай да пишеш на zaklienta@cez.bg

 7. Звездичка on February 25th, 2009

  Много благодаря за бързия отговор!

 8. сметки сметки…