Дядо Прас, Снежанка и седемте овчарчета са виновни

Пак вална сняг - пак бяхме на ръба на кризата. Предния път се възмущавах на леда, а онзи ден в неделя просто гепих лопатата и слезнах пред блока. Е бях тръгнал на следновогодишен лов за мляко, но обувайки си високите патъци реших, че системното нарушаване на диетата трябва да намери отдушник. Мислех си още същата вечер да публикувам нещо, но не - всеки трябва сам да се сети и да му дойде от вътре.

Всяка кооперация в София съм сигурен, че има лопата за сняг - стара дървена или нова олекотена. По старите “кучета” имат имат и ледоразбивач. Взех нашата и се развихрих. Кооперацията ни е малка - 20-на апартамента. Аз имам гараж, в които държим колата на жената. Моята седи във вътрешния двор. Освен вътрешен двор, имаме и подход за подземни гаражи и тротоар с 4 магазинчета. Само ще споделя, че моят автомобил е 4х4 - т.е. със или без изчистен сняг хем ще излезна от вътрешния двор, хем ще мога и да се върна, че даже и ми е кеф на powder да карам. Но не е в това въпроса! От малък знам, че лопата с дървена дръжка може да ти съсипе ръкавиците - е аз имам 3-4 стари чифта. Екипиран и със сериозен ентусиазъм за 30-на минути разчистих 200-на квадрата. На всички съседи и просеки до колите направих, за подземните гаражи се погрижих и тротоара изблизах. Когато снега е току що навалял е относително лесно - не го крия. И баклавичката, и баничката и други вкусотии се изариха в пуфтенето. На това местоживеене в Крива река/Мед. Академия съм от една година. За втори път излизам да чистя сняг. Не очаквам нито потупване по рамото, нито друг да слезне и да помогне. Правя го за спорт и с доза удоволствие. Най-малкото ще ми е чиста съвестта, че няма да се хлъзне някой - пенсионер или дете да си счупи крак или нещо по-сериозно. Нищо, че Пирогов е на един гипс разстояние, защо трябва да се създават излишни рискове и с приключения да започва годината.

Див и щастлив от леките болки в кръста (все пак съм дъртак над 30-те) тръгнах да търся млекце. За 15 минути усмивката ми посърна - от 20-на кооперации само пред 2 имаше луди като мен. Пред единия магазин бяха изчистили, но нямаше нищо по рафтовете, пред другия беше преспа, но имаше млекце. Взех го, замислих се, че ги е домързяло да се напънат и го върнах. Направих им и забележка на излизане. На връщане се опитах да проправя пътечки пред заснежените кооперации, но една обувка пролет не прави.

Днес е вече почти четвъртък. Ходя редовно пеша из центъра на София. От всичко най-мразя киша. Джвака, шляпа, цапа и изглежда като ефтин мешан сладолед от счупена машина. Замислих се и посмятах. Средно в кооперация живеят по 50-60 души. Ако във всяка от тях има по един идиот като мен да се сеща от време на време за сняг и други ала-баланици това за София правят под 14 000 души. Тоест 14 000 души могат да направят чудото да няма по 50 счупвания на ден, да няма по 10 000 псувни в минута, да спестят вода за пране на мръсни панталони, да няма болни от премръзнали и настинали крака и дори да отслабнат общо с над 10 000 килограма.

Общината и държавата като цяло не им дреме, но пред нашите си кочинки трябва ние да си почистим. Спорът е излишен. Улиците в квартала не се чистят, което за куците шофери е проблем. Но за да съм честен до край голям снегорин и да иска не може да влезне в тези улички. Или ако се напъне поне половината коли ще са надрани. Защото всеки спира като изрод. И никой няма да си вдигне дупето да си премести колата, за да могат да изчистят снега, защото и да мине снегорин, той ще го хвърли върху колите и после същите тези геврекаджии ще псуват, че трябва да си отринат безценните движими собствености.

Като стана гъзар и си купя голяма кола вече съм твърдо решен да си купя едно подвижно снежно гребло. Струва смешните 300 долара, с транспорта да е малко повече. И ще излизам и ще вършея из квартала - току виж съм качил някое детенце да надува клаксона. И целия сняг - върху зарязаните коли или луксозните такива! Ако слушкат децата - и снежен човек 5 на 5 метра ще им сделам!

Но до тогава - с лопатата и бегом! И търсете табела “Първи частен безплатен снегорин”

6 Comments so far

 1. Anton on January 8th, 2009

  А изринатия сняг къде го трупаш?

 2. Anton on January 8th, 2009

  Съжалявам за двойния пост. Питам, защото ми е интересно. Аз поне бих предпочел да има някакъв вариант да се изнася нанякъде снега, ако ще и да е на някакви незастроени поляни на общините.
  Ако има някаква градинка, може сигурно да се натрупа там. Въпреки, че ще е грозно, поне няма да пречи на нещо друго…

 3. Ивчо on January 8th, 2009

  Аз пък си купих морска сол да си соля пътеката, щото съседа с Q7цата и жена му с БМВ 7цата като минат няколко пъти и то става чуден лед. Та ръся отгоре и гледам до плочки е изяден леда, ама пусто-много сол ще ми трябва.
  Миналата година ринах сняг, обаче съм сама жена и не можах много да свърша. А и лопатите блоковите много нещастни и нищо не правят. И не знам. Да препоръчате хубава лопата за риене на сняг, от жена?

 4. Ива on January 8th, 2009

  А имате ли идея на кого мога да се оплача, че някой не си е изчистил снега, за да го глобят?

  В глупавата Виена така практикуват съседите, ама общината си вършела работата и всички треперели от нея, разправят…

 5. g on January 8th, 2009

  грешна ти е сметката. 1 луд да изчисти на останалите се намира на 150-200 човека. значи смятай под 2500 души. един луд колкото тебе се намира на около 250,000. в София сте няма и 10 такива :)

 6. admin on January 8th, 2009

  Снега на тротоара го трупам и утъпквам така, че да не пречи на никой. В задния двой имам излаз към запустял парцел отвъд оградата и ги ощасливявам там. И след това ако имам още ентусиазъм ходя и правя наистина снежен човек с морков. Ама моркова миналата година го гепиха за 3 минути, а някаква черна ниджа му отнесе главата на горкия Снежко. Уви нямам наблизо градинка за да направя голяма шанца за шейнички.
  А Жоро не си прав - повече сме от 10!!! поне 13?!?!