Почакайте още малко - Бойко ще дойде и ще изчисти леда

2 сантиметра сняг и 2 градуса под нулата са готови да разкажат играта на метрополис от ранга на София. А едно време за една нощ падаше сняг и държеше по 4 месеца … Ама едно време го нямаше ЕС да развали всичко!

От събота наблюдавам и се удивлявам на мързела и на популярната магия “прехвърляне на отговорността”. Метеоролозите познаха - петък с/у събота заваля сняг. За фирмите по снегопочистване това означава само едно - рали сезона е отворен. Който шофьор на снегорин задмине най-много коли за един час получава бонус - каца със зеле. Да я преточи, а водата да я превари - може и да изкара малко морска сол. Да има да хвърлят малко пред кметството.

Вярно е, че в София операция снегопочистване не се прави. Дейността по скоро е снегоизместване и избутване. От едната лента на платното в другата, от тротоара на платното и обратното. Само като погледне човек снегорините с какви модерни гребла са, всеки с по няколко GPS-a и видеокамери за отдалечено наблюдение и контрол … чак се чуди как миналата година изринаха “очичките” на ремонтираното Цариградско … ма те за колко пари да са били очичките - 10-20 бона.

Преди година и нещо бях в Колорадо в щатите. Междущатската магистрала 70 пресича целия щат напреко през планините. Има места на по 3000 метра надморска височина. Там се пада и вододела на Америка - вали по 7 метра сняг зимата. Но магистралата си има телевизионен канал и радиостанция - всеки може да види и чуе какво е състоянието в реално време. Дори при -35 по Целзий и сняг човек може да шофира и да се придвижва. Е за камиони е забранено и те отбиват сами, ако ли не има чичко полицай. Веднага някой ще каже - имат кинти - чистят. Мързи ме да им ровя бюджета, но съм сигурен, че е съпоставим с нашия. Но има организация. И всяка буца си знае лопатата!

Понеделник и вторник шляпах пеша. Едно 5-6 километра врътнах - поне 200 пъти щях да се пребия. Никой не си чисти пред магазина, кооперацията, блока, бизнес или административната сграда. Има изключения - браво на тях. Но са капка вода в кофата с акото. Както чух една баба да крещи на магазинерка - Чакайте Бойко да дойде да ви изчисти снега! Хора съвземете се няма кой освен вас да изчисти снега, а в последствие леда! И нагласата - що аз да се мина, а съседа да си седи трябва да я забравите. Миналата година слезнах и сам изчистих всичко пред блока и в задното пространство на блока. Хем беше гимнастика, хем на няколко пъти вдигнах и кръвно - дойдоха пенсионери да ми разяснят, че не се държи така лопатата и да хвърлям по-далече снега. Правил съм го и при бабите и като малък - не е срамно, а стават  и готини снежни човеци после и децата им се радват.

Всеки сам трябва да се напъне за да се промени нещо. Иначе колкото и да чакаме Неволята - няма да дойде. Тя взе парите от Еврофондовете и замина на Карибите. Странното е, че всички са потърпевши, но никой не си мести топките да свърши за 5 снежинки работа. Майната и на общинската фирма или частните фирми, които отговарят за почистването. Пред блока те никога няма да дойдат да почистят. Освен ако не живее кмета или шефката на инспектората или някой друг големец с триъгълна глава. Направете си график в блока, купете си удобни и леки лопати, дайте пример, няма да ви пребият с камъни. Не останаха - откраднаха ги всичките.

И за капак тиквите от Пирогов седнали да дават статистика. Около техния институт-болница единственото изчистено нещо е паркинга за колите на големите началници и под козирката! Всички други тротоари околовръст на цялата болница останаха 100% непочистени. А като знам колко безделници има в тази болница, ама къде ти шефа да хване една лопата и да се хвърли пръв. Все пак за тях всеки със счупен крак, ръка, таз и т.н. е пациент. А всеки пациент в нужда си е жив клиент! И щом е на легло - трябва да се опъне, нали така е поговорката!

Е вече е по-топло. Пак ни отмина дебелата зима. Остана кишата, калта и плочките с въздушно-водно окачване. Настъпваш и печелиш “цвък” в крачола. И за да не си капо отвори уста, че да може да влезне повечко от локвата, дето Голфа ще я изплиска, бил той с пернишка или софийска регистрация.

1 Comment so far

  1. [...] вална сняг - пак бяхме на ръба на кризата. Предния път се възмущавах на леда, а онзи ден в неделя просто гепих лопатата и слезнах [...]