Профилактичен очен преглед

Както знаете съм дърт. Много дърт. Направо си мисля, че съм за пенсия.
Привърженик съм на профилактичните прегледи. Споделял съм, лекарства не пия от 2002. Жив съм още, мърдам и си мечтая за още дълги години без нужда от лекарства. Не, че не вярвам на докторите, просто бялата мафия използва откровено престъпни прийоми да мотивира лекарите да ми изпишат определено лекарство. Е в моя духовен мир такъв тип съжителство няма да намери почва.

Ходя често да си наблюдавам чернодробните ензими и холестерола. Пускам и по една пълна кръвна картина на 6 месеца. Имах проблеми с черния дроб и след едномесечно лечение установих, че е най-добре да не бях ходил. Но това е минало!

Онзи ден се присетих, че е минало повече от година от както ходих за последно на очен лекар. И то ходих, защото ми се бяха възпалили очите като на вампир. Кумата ми препоръча една лекарка - хем близо до нас, хем свястна. Записах си час и отидох. Не си разчетох времето правилно и дойдох с 20 минути по-рано. Беше студено и седнах вътре да изчакам, с книжка под ръка (винаги в колата имам някаква книжка - не се знае къде ще ме издебне задръстване или черна дупка във времето). От цялото чакане установих (т.е. се доубедих) следното:

 • българинът винаги ходи на лекар когато коня вече е в реката, заедно с каруцата, кобилата и сеното
 • рядко поздравява
 • почти никога не казва благодаря
 • 15 лева на око са много пари!
 • никога не идва на време за среща
 • трудно се навива да пусне майка с дете преди себе си за преглед, защото разбираш ли имал час?!?

Влизайки при докторката, подочух от сестрата, че има още 3-ма пациенти, петък следобед е и се работи до 17 часа. Е определено докторката, за която това е частен преглед щеше да остане и след това. И както се оказа, няма да ме претупа.

Рядко съм очарован от доктори. Както казах не ходя по такива от доста време, но по стечение на обстоятелствата десетки пъти съм помагал на роднини и приятели да ходят - имам известни познания по дисциплината “оправяне в хаоса в лечебните заведения” и съм търпелив. Д-р Димитрова е на средна възраст, спрямо моята. Т.е. над 40 е! Ходил съм на поне още 7 очни. Е тук за първи път ме прегледаха профилактично. Не пожелаха да чуят оплаквания, и след това да “донастроят” диагнозата и лечението съобразно “удовлетворението” ми като пациент. Внимателно жената успя да прецени що за идиот съм, явно по въпросите и отговорите ми и успя на моя език, с елементарни примери и сравнения да ми обясни достатъчно неща. От които не да се гипсирам и да ходя със слънчеви очила и нощем, или да си правя клизма на очите всяка вечер. От една страна се замислих, че очите наистина са сериозен орган, и трябва да ги пазя, а от друга, че организма на човек е достатъчно силен и борбен сам да преодолява проблеми и външни намеси. Не че тези неща не ги знам. Но обяснени човешки, като на приятел, се възприемат много по-ободрително и отрезвително.

Мина една седмица - още ми държи влага и дори се усещам как правейки нещо неподходящо за очите се усещам, спомням си за другите чакащи, за думите на лекарката и дори няколко неща промених. Мигам повече пред ПЦ-то, не се взирам толкова силно и продължително, забравя ли си слънчевите очила, се връщам да ги взема на всяка цена.  Както споделих съм дърт, а и от 20 години съм на компютър. А това дава отражения.

Днес ще водя баба на преглед. Тя не е добре с очите. Но то е нормално, утре прави 80 години. С нея не съм ходил на очен и е полезно да знам от първа ръка как е. Не, че тя не ме вижда и засича като минавам през площада на нейната кооперация и не и се обаждам. Но е добре да се прегледа. Като един добър внук и обясних, че лекарката е с връзки, на приятели и прегледа е 4 пъти по-евтин от нормалния. А на място ще говоря със сестрата и ще разиграем един театър. В това съм добър. Е понякога има проблеми - бях купил Аспирин и послъгах, че е 45 стотинки, та после на още 3 баби трябваше да купувам, ама това да е проблема ,-)

Аз съм добре с очите. Няма да слагам очила или лещи. Но помислете вие как сте? От кога не сте ходили на очен профилактичен? А вашите близки как са? Очите може да са две, но когато се повреждат са си дружки - заедно го правят. Затова не чакайте - Действайте!

Д-р Димитрова по принцип работела в Очната клиника на Медицинска академия. Много е добра и с децата и бебчетата, според bg mamma форумите. Частният прием се намира в кабинет на бул. “Пенчо Славейков” 18 бл. 2 (има бяло-сини табели от към булеварда), от страната на ресторант “Капитан Кук”, но входа е от задната страна на “Г” образен блок, или по-точно от към улица Крива река (така се казва и квартала, нищо, че е по-известен като Медицинска академия). Както казва девойката която вдига телефона за записване, който е 952-3600, “ако сте от квартала - бившата детска градина”. Е аз съм от квартала, но не бях в тази детска градина - тя беше само за връзкари.

Успех и до скив!

2 Comments so far

 1. because of requrement on March 13th, 2009

  Хубава статия господине

  а как може и други хора да ползваме услугите на тази така похвалена доктор Димитрова? :)

  Между другото една проста математика предполага, че
  възрастта Ви е около 30 години. (Много издайнически са двете числа за годините на баба Ви и 20-те години работа пред компютър - ИМКО-1 е създаден 80-та година)

  Но все пак ние Вярваме на останалото

  Поздрави :)

 2. admin on March 16th, 2009

  според приятелите ми съм на 15 и още ме тресе пубертета. Горе съм дал телефона и адреса - повече и нямам ,-)