МИС припомня важни правила при земетресение?!?!

Много са нагли другарите и другарките от Министерството на извънредните ситуации.

Бият се в гърдите, че информират всички първи, че имат цялата информация, а им гарантирам, че за една нощ всеки който има достъп до Интернет е станал по-голям експерт от най-върховния магьосник в министерството. Явно това важи и днес - “Какви пе*али имаше едно време - истински магьосници”.

На http://www.mes.government.bg/ има секция Новини - знаете ли какво липсва в тази секция - параметърът ВРЕМЕ! Няма час на новината … Както няма и резервиране на сайта, връзката им към Интерент и кризисния център. Но важното е какво твърдят овластените, а не какво се случва наистина! Щом земетресението не го дават по CNN значи няма земетресение .?(точка без удивителна … но с въпросителна).

А ето и правилата:

 1. При земетресение най-важното е да не се създава паника - това аз си го превеждам по следния начин - и да се тревожите, и да се интересувате - няма полза. Бял чаршаф и към гробищата. Информацията е вредна, не звънете на 112, не звънете на Гражданска защита - само ще се паникьосата от бездействието и мълоумието допълнително. Иначе глоба - 100 лева на паникьосан! Както вчера ГЗ се изпъчиха и обявиха, че няма опасност от втори трус си представям ако втория не беше на сутринта, а след 30 минути как щяха да реагират хората! Никой в това министерство не се замисля какво предизвиква паника у хората! Това ме дразни - защото хората са гневни когато няма информация с часове, чуват само некомпетентни мнения по телевизия и радио и ги е яд, че като се случи НЕЩОТО всички ще са най-неподготвени. Но най-неподготвени ще са институциите, а не Баба Радка и чичко Ангелов. Защото съм сигурен, че дори вратите на Сарая, Резиденцията и Двореца са толкова дебели (нали няма престъпност ама се пазят от комари), че при сериозен земетръс ще се запънат в бетона и няма да могат да се отворят навреме … Ама де този късмет …
 2. Да се застане под рамка на врата, голяма маса или в близост до носеща стена, да не се използва в никакъв случай асансьор и да не се стои в близост до сгради” - Подследното ми харесва много. Важи най-вече за големите градове и курорти в БГ - който го изпълни получава почивка в Сибир. А за  рамката на вратата - замислих се вчера как ми слагаха интериорните врата и колко време им отне. Най-добре да съм под входната врата - тя е метална, стабилна и когато я поръчвахме продавачката си свърши работата и сме си взели такава, каквато трудно ще се запъне при желание бързо да напуснем “обекта”.

Интересно къде се изгубиха (вероятно при превода на танганайската инструкция за земетресения, където сигурно никога не ги е удряло) други смислени неща, а именно:

 1. Хванете детето, друг близък, любимото животно и бъдете заедно.
 2. Ако нямате стабилна врата - сложете си възглавница или одеало на главата.
 3. Изключете всички електрически уреди - както напомних ако сте под външната ви врата - то там е и таблото с бушоните - дръпнете централния надолу - по-бързо е.
 4. За да не се запречи външната ви врата и да не се наложи да скачате от 10-тия етаж през прозореца - първата ви работа е да я отворите, докато седите под нея.
 5. Спирайте газта - имате си кранче пак на входа на имота - дори при най-малко земетресение - това вече важи за все повече българи. Но никой не информира и предупреждава.
 6. Винаги си докопвайте мобилния телефон - ще ви трябва - близките ви ще ви търсят и ще се притесняват - в 21 век живеем
 7. Не тичайте да излезете навън - шанса да ви шибне саксия е голям. А има и съседи, които ще използват момента да изхвърлят още по-големи боклуци през балкона - например тоалетна чиния ,-)
 8. След като трусът отмине, целунете близките и ако ви е страх - вземете най-ценното ала бижута и пари, документите за самоличност и сериозните документи за имота - нотариален акт, застраховка, договор за ипотечен заем и излезте след това на открито.

Така мога да си пиша до утре … Но по-интересното е, че ние в България, страната с исторически най-силните земетресения в Европа, не сме въобще подготвени за сериозно бедствие от този характер. Публично комуникирани липсва всякаква информация какво да правим ако сме в метрото, в асансьор, на улицата, между високи над 2 етажа сгради, на обществено място като училище, театър, кино, магазин, в грАдския транспорт, влак или в кола абе въобще всички възможни места. Защото днес се случи в събота късно вечер - утре ще е през деня докато вали пороен дъжд с гръмотевици и цялото семейство няма да сме в къщи и ще сме разделени. Това, че един знае, няма да помогне на никой!

Дано тиквите на онези прасета в отговорните институции се сварят от мислене в казана с акита дето са се скрили и поне един на 1000 да е подготвен. Пък да се молим той да е на смяна и да има правомощия да свърши работа. Щото не си представям в момента как някой дежурен от МИС звъни в Полицията, Пожарната и Бърза помощ и те му играят по свирката - те знаят колко са некадърни в МИС и нито нормативно нито експертно желаят да им се подчинят.

А всеки от нас чакайки МИС Неволята да му помогне е добре да седне и да порови в нета на тема бедствия и превантивна подготовка и безопастност. Ето жокер за начало - Are you ready?

1 Comment so far

 1. igel on November 21st, 2008

  Хм. Не може да си представиш какъв смях се понесе по улицата когато излях с котка на каишка и светещо фенерче е едната ръка и човъркаш по ифона с другата.