Винаги неподготвени - теория на земетресенията в БГ

Голяма работа са Министерството на Извънредните Ситуации (МИС). Били били изпратили информацията до всички медии 3 минути след земетресението днес в 22:08. Те може всякаква информация да са изпратили, но на 112 информацията според Агенция Фокус дълго време беше, че “не се ангажират дали става въпрос за трус или взрив”.

Земетресението е природно явление - очевадно е! Аз имам котка - абсолютно нищо не усети до самия трус. Факт епицентъра е близо - но да видим кой ще познае - Геофизичния институт към БАН или Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Аз не залагам на БАН - то на техния сайт най-рано новини ще има в понеделник.

Хареса ми оптимизма на Гражданска защита - повече трусове няма да има. Звучи точно като - финансовата криза нас не може да ни засегне - заровили сме си дълбоко главата в бетона.

5 минути след земетресението се почупиха телефоните - Мтел и БТК в моя случай. Интересно е, че в МИС и другите ведомства разчитат на конвенционалните комуникации, когато им трябва да се свържат спешно. Ако някой си мисли, че Емел Етем, Заместниците и, шефовете на дирекции, Мишо Миков, и неговите шефове на дирекции, Цонев и отбраната, Здравеопазването и шефовете на големите болници и координационния център ходят денонощно с някакви специални телефони (ТЕТРА, Търайа, или елементарна радиостанция) който винаги са работоспособни - жестоко се лъжем.

Преди малко двама приятели се избъзикаха “Сега е момента да приемат закон, че който звъни на 112 при земетресение трябва да бъде глобен с 1000 лв.” и трябва да се приеме “Закон срещу паниката”. Делян и Атанас са прави - независимо, че е природно бедствие от типа “Божа работа” трябва да има елементарна подготовка, сценарии, планове за действие, координация, резервни планове и ескалации.

От всички телевизии само Канал 3 и Сашо Диков действаха с журналистически хъс - имаха истинско живо предаване и използваха момента да не всяват паника, а да информират. Казвам “истинско живо предаване”, защото останалите телевизии - БТВ, МСАТ, Европа и други, които излъчиха новини бяха на запис вероятно от 20:00 и добре, че в БТВ намериха една девойка да прочете два реда. Ако беше избухнала война в Иран, щяха денонощно да анализират, превеждат и информират, но като засяга 1-2 милиона българи - няма нужда от напън! А БТА са царе - в 22:27 съобщиха - 19 минути къде блеяха а? А новината, че Руменчо “Дългия Инкасатор” Овчаров го преизбраха за шеф на БСП - София я пуснаха с 1 минута закъснение от пресконференцията.

Красиво прозвуча и призива на Гражданска защита “след излизане от сградата да се застане на достатъчно разстояние от други сгради, жици, стълбове, дървета”. А да дойдат в моя квартал и да намерят такова място. Вече НЯМА. Но Господ ще ни накаже за грешките. По-тъпото е, че всички ще плащаме!

Много съм любопитен от МИС и Гражданска защита дали имат адресите и телефоните на всички инвалиди и хора в неравностойно положение? Щото те трудно ще се изнесат от жилищатата си ако стане нещо? Дали имат списък с по-високите кооперации и домоуправителите да звъннат и поне тях да успокоят?

Дали имат схема за действие и контакти на всички свързани лица - ЧЕЗ, Топлофикация, Софийска вода и т.н. и техните оперативни звена по райони да ги прозвънят и да им кажат Правете 1,2,3 .. Не е ли именно координационна ролята на Министерството и тел 112? А те горките вдигат слушалката и “ПРАС” - неподготвени, но въоръжени с инструмент за глобяване на обаждащите се.

Амин за Министерството и опази Боже от сериозно бедствие … все пак сме в потенциално най-сеизмичната зона в целия Евро съюз. Т.е. тук сме първенци - не сме на опашката! Оле!

И накрая един поздрав към Емел Етем от DJ Ebete Men с ремикс на парчето Garbage - Stupid Girl (просто за When I grow up не е дорасла горката):

1 Comment so far

  1. admin on November 16th, 2008

    Гледам 3 часа преди нас ги е люшнало Западна Турция с 3.2, а час след нас пак с 3,2 ги е люшнало Южна Гърция. Дали е съвпадение? Господи нали си Българин - отговори ми моля те!