200 банкери на дъното на океана - едно много добро начало

Имам заем … нищо ново и чуждо за 80% от ползващите интернет млади и не толкова млади читатели. Никога не съм се кефил на банковата система в БГ. Както всичко останало и там е мазало - смешни закони, никакъв контрол и регулация, потребителя гризе дървото, та чак искри излизат.

И аз като Потребител от време на време леко излизам от нерви. И вчера ми кипна и мисля да се разсмърдя порядъчно. А и днес в Дневник имаше доста “мека” статия относно спазването на правилата от банките. Ето какво е моето виждане и евентуални сценарии:

Миналата година изтеглих кредит. Ипотечен. Дългосрочен. Още тогава служителите на банката се скъсаха да ми обясняват колко сташно ниски са лихви на нива под 7%. След дълги и сложни сметки относно заплатата ми, общия семеен доход и животоспасяващ минимум, достигнахме до извода, че срокът трябва да е доста дълъг.

В рамките на една година банката по свое усмотрение вдигна лихвата с 3,5%. Малко изглежда, но на практика е много. Ще дам малък пример - за мен това означава да върна на банката допълнително над 220 000 лева. Като цяло аз осъзнавам, че не клиента е силната страна в банковия свят. Обаче има няколко големи НО:

1. Банката собственоръчно нарушава вътрешните си наредби. Ако за мен не е проблем да ми вдигнат вноската с 500 лева, то вярвайте ми за доста голяма част от клиентите това е проблем. Защото не съм чул работодател да вдига заплати с по 30-35% защото лихвите по заемите са се вдигнали с 3-4%. А точно това е съотношението.

2. Дали БНБ и Комисията за защита на потребителите не трябва точно това увеличение да провери? Защото наложеното от страна на банката увеличение води до обективна невъзможност да се погасява кредита от клиента.

3. При условие, че целите на банките не са да предизвикат неплащане на кредитите и от там криза, защо по дяволите след като ЕЦБ и ФЕД свалят лихвите до нива 1-3,5%, ОЛП на БНБ е 5,72%  нивата на лихвите в търговските банки са над 10%?

Отговорите според мен са няколко:

1. Банките и техните мениджъри са пълни идиоти! Нямат представа какво може да им се случи, а както са се убедили - закони в БГ няма - няма и да им се търси отговорност.

2. Кредити продължават да се раздават на лица без доказан доход, за строителство на зелено и за другарчета от училище. Погледнете сайтовете на банките - пише си го ясно и без срам.

3. Ако някой докара кризата в САЩ то това са банките, а не клиентите. Роля и задължение на банката е да провери клиента, неговите доходи, обезпечения и след това да му даде парички на заем.

4. Аз нямам желание да плащам загубите на банката, от която съм теглил кредит, защото тя е дала заеми срещу акции на борсата, заеми за хотели-мастодонти, заеми за имагинерни бизнес начинания, кредитни карти и лизинг на безхаберници и престъпници. Ако някой ще плаща - това си е банката.

Крайно време е според мен някой с топки между краката или цици на раменете да тропне в БНБ и МФ и да им свият сърмите на гъзарите в банковия сектор. Не може в момент на криза те да се кефят колко големи печалби имат и да не мислят за след 6 месеца, а правителството да не се усеща, че парите загробени в банковата система като лихви няма да отидат в помощ на нито един свестен бизнес.

Но аз имам и пъклен сценарии. И в него сметката ще я плащат и двете страни.

1. Един като мен е достатъчен да излезне по телевизията - я в Слави, я при Милен Цветков, я в Сблъсък или сутрешен блок. За пет минути съм сигурен, че мога да убедя 10 000 души да закъснеят с вноската си за кредит с 2 седмици. И в същия момент още 10 000 души да изтеглят спестяванията си от банките. Ако е конкретна банка - дупе да им е яко. Както и да са си правили сметката - дупка от 50-100 милиона лева си е майка плаче!

2. Утре ще изперка някой, точно защото са му вдигнали кредита с 300 лева, а него толкова му е заплатата и жена ми ще го напусне и ще вземе една пушка и ще ги отнесе всички в някой банков клон. Както впрочем не веднъж се случва в САЩ, но винаги е покрито и както се казва по “лични” причини.

3. И като за капак едно смешно заметресение ще върне всички в първи клас. Но банките ще са в яслите. От цялото ново кредитирано от тях строителство, дето е на 90-100 евро груб строеж ще остане само пясъка.

Аз не искам да съм негативист, но при марж от 4% за печалба, мисъл със скоростта на охлюв, и тактика за снишаване докато бурята премине, като при перестройката, нещата няма да свършат добре. България няма индустрия, няма производство, няма един бизнес над 30 милиона оборот на година, който да е готов за каквато и да е криза, ожесточена конкуренция и капиталови и ресурсни  запаси за дълъг период. Обиколете промишлените зони на големите градове и ще се покъртите колко малко пари от милиардите заеми са дадени за нови производства, поточни линии, обучение на кадри и покриване на еко-норми. Всичките “кинти” отидоха в хотели, луксозни коли, мацки, яхти и други безценни по време на криза стоки. Безценни в смисъл на непродаваеми, безценни в смисъл на безполезни и ненужни.

Отивам да бачкам, за да изкарам парички за лихвите, и ще запаля една свещичка на Бога на кредита, брат на Богинята на клизмите и сестра (зависи от гледната точка) на Бога на зъбчетата! Току виж молбите ми се увенчали с успех!

4 Comments so far

 1. Ивчо on November 7th, 2008

  Снощи гледах една американка на 50 години с дълг от 36 000 долара и лихви по 1000 на месец, ревеше и й идеше да се самоубие. 1600 долара получава, 1100 дава за наем, 600 за погасяване на кредит.И естествено живее с кредитна карта. Има 23годишна безработна мързелива дъщеря и син с церебрална парализа.
  Не можа по никой начин да си консолидира дълга и в крайна сметка обяви фалит. Т.е. 7 години много, много трудно може да тегли кредит. Но пък й се опрощава дълга и може леко да си стъпи на краката.

  А аз изчислих, че по моите кредитни карти, които се офлянквам да запълня, плащам по 600 лв лихви на година, за всяка. За щастие, малките кредити, които имах, погасих, но въпреки това последните вноски по последния такъв, ми излезе през носа.Естествено, без да ме предупредят, че ще вдигат лихвите. Два пъти. И естествено, без да ми кажат, че сметката, по която си превеждам месечните вноски, ми се чарджва с левче на месецче….Мизерабли.
  Аз нямам скрупули да сезирам всякакви комисии - вече го правих за електронните подписи и банките.
  Така че, Влади - плюс един за каузата. Айде бе!

 2. Емо on November 9th, 2008

  Здрасти Влади, заинтересува ме статията. Само не разбрах сметките, можеш ли да публикуваш повече данни, защо плащаш 220К повече, защо ти се вдига вноската с 500 лв, от скачането на лихвеният процент?

 3. admin on November 9th, 2008

  Емо правилно си предположил. 3.5% повече лихвен процент за 33 години прави 500 лева повече, което си е 220К повече уви … Е лихвата може и да падне, но в БГ съм се убедил, че никога нещата не следват нормалната логика ,-) и ТСО-то винаги е в пъти над икономически разумното.

 4. Емо on November 10th, 2008

  мамка му, кредитите са опасна игра и банките никога не са на загуба … по-презумпция