Кремиковци 2.0 - life after death

Мирише … на нищо не мирише … странно - за последните 30-на години спомените ми с това място и преминаването покрай него по Магистрала Хемус (в преди това просто пътя към Витиня) бяха свързани с отчаяни опити да задържа дъха си дълго и да не поемам зловонните пари.

Вчера минавайки от там бях втрещен от липсата на пушек … от онзи бяло-кафяво-лайняно-задушливия. Бил съм и няколко пъти съвсем близо до производствата на този мастодонт на комунизма. Един ден дишане е равен на две седмици кашляне, а чувството че имаш пясък по гърлото е невъобразимо гадно … А аз съм мазохист - ям кюфтаци с шоколад.

Smokeless

Много трябва да е бил болен мозъкът, който се е сетил да построи такъв металургичен завод в центъра на затворено поле, каквото е Софийското. А сагата с возенето на руда и въглища от “дупето на гъза на географията” е покъртителен. Но както се казва “Грандоманията е сериозна болест, лекува се само с бърза и внезапна смърт”.

Странно е, но се радвам, че тези хора, които работят там ще имат шанса да си намерят нова и значително по-здравословна работа. Странно е, че толкова дълго време са издържали на отвратителните условия и то без да им плащат или с доста дълго забавяне. Някой ще каже, че не ги разбирам, там се краде много и т.н. ДА краде се, но на други нива, с други герои. Същите дето спонсорират синдикалните смешници да насъскват хората. Смешници са - вярвайте ми. Работил съм в сградата на КНСБ достатъчно дълго време, виждал съм ги пияни, ояли се, гъзари и пощипващи девойки. А като дойдат протести (преди които всеки път се появяват два дни по-рано лимузини с дебеловрати изроди и куфарчета с изненади) вадят дочените гащи захапват по една фафла и айде народе да врещим.

Дано наистина спрат необратимо пещите, дано фалира проклетия завод и нарежат и изнесат всичко за скрап. То на практика последните години това си е най-сериозното производство - рязане на всичко градено 30-40 години на скрап. Ще си плащаме ама ще е късно да ги бесим май ….

Лека и безпушечна събота и неделя!

1 Comment so far

  1. Ивчо on October 31st, 2008

    Амин!