Късметлиите на Катан

Във вторник бяхме планирали с Цвети да се видим с едни нови приятели - Мишо и Силвана. Запознахме се на морето и като повечето ни познати са различни, луди и по своему готни. Та хубаво хапнахме и някои пийнаха и вместо да си говорим за пчеличките и овцичките, Мишо извади една семейна игра. Аз като цяло съм скептично настроен към подобни игри. Скрабъл, Домино, Не се сърди прасенце ги обичам, защото винаги печеля. Но в конкретния случай щеше да се наложи да се абстрахирам от всичко и да мисля. Играта се казва “Заселниците на Катан” (Die Siedler von Catan). Нашата версия беше в оригинал на немски, но я има вече и на Български от Интеллигеймс и мисля съвсем скоро да си я купя.

Няма да обяснявам подробно правила или тактики. Играта е бордова, настолна и може да се играе от няколко души - в нашия случай бяхме 5-ма. За колко време - 2-3 часа … повече … зависи.

Какво ми хареса?!?! Изважда те от матрицата и те кара да се замечтаеш и замислиш. Зарчетата, колкото и да не били определящи, са си жива далавера, особено ако си късметлия. Има начин да прецакаш всички, почти по всяко време и то ужким честно и непринудено. За половин час настроих останалите 4-ма играча срещу мен. Което ми коства победата с два хода, но пък вътрешното задоволство остана дълго. Напомня ми на една компютърна игра от моето детство - Defender of the crown (ето и Flash версия).

Ще се разтърся и за други такива приятелски игри. Колкото и да съм в компютърния бизнес, след едно изтрещяване на Dune II преди повече от 10 години се зарекох повече пред PC-то за игри да не седя. Е явно е дошло време да хвърля заровете и да пробвам на живо с приятели. Разчупва леда и е отдушник на злобата, която понякога натрупвам през дългите дни бачкане.

2 Comments so far

  1. Niki Gorchilov on October 24th, 2008

    Другият път като минаваш през САЩ си купи Settlers of Catan, Cities & Knights екстеншъна, както и 5-6 players pack за двете.

    Ако си търсиш учител, мога да ти препоръчам Дидо.

    Апропо, похвалиха ни още една игра (по-простичка) - Carcassonne, купихме си я, но май още не сме я отваряли.

  2. admin on October 24th, 2008

    Ники ама аз вече не съм в Сиско ,-) Но имам агенти - ще те послушам! А Дидо - той съм сигурен, че е брутален играч - Seek & Destroy!