Кестени … за отслабване

Питомни кестени … мляс мляс … обожавам ги. Един от най-първите ми спомени от детството (т.е. преди 80-та година) е как баба вари кестени и с една миниатюрна лъжичка (още я ползвам) ги дълбая и ми се разтапят в устата. Дивите ставаха за замеряне … и за да си майсторя човечета с клечки за зъби или кибрит.

Преди време разбрах, че кестените са една от най-калоричните храни -200 кал на 100 гр.  Те били  естествен източник на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий, калций и то във вид, удобен за директно  логаритмуване от организъма ,-) Дори твърдият кестен съдържа толкова витамин  “С” в единица тегло, колкото има  в лимона - представям си как грухвам килограм лимони и накрая се изприщвам като китаец. Предпочитам кестените. А и знам, че не са ги пръскали и торили с нищо.

Имам и още един детски спомен - от дядо, които след ровене в сайтове, установих че е верен - в България има много гори от питомни кестени, а в лошата капиталистическа Западна Европа са ги краднали от нас и Мала Азия и си мислят, че са естествени насаждения. Причината само в Южна Европа да има не е болест, както бях запомнил.  След последния ледников период, шапката е стигала някъде до тук и просто почвата, климата, околната среда са ги пощадили. У нас свободно човек може да си набере по северните склонове на Беласица (това е в БГ - споко не е Гърция - не бият), среща се нарядко и по Огражден, в полите на Пирин и има много в Берковския балкан. Оказа се, че между дивия “конски” кестен, които съм събирал за предаване в училище (20 кила беше нормално да занеса - отсрамвах класа) и питомния само името кестен е общо. Били от различни растителни семейства?!?

Миналата седмица бях твърдо решен да открия сезона. Аз съм на диета, но 10-20 килограма няма да ми навредят ,-) Е шок у ужас - в Елемаг бяха 25 лева килограма! За нещо дето вирее на открито, не му трябва мотика и молитва - бая ми се видя! Нищо - днес си взех на 4 лева и си ги сварих. За домашни условия препоръчвам варене, ако нямате подходяща тераса. Аз ги измивам хубаво, вадя червясалите (в повечко вода изплуват отгоре гадовете) и пълня тенджерата с два пръста вода над последния кестен. Варя ги 20 минути (като намалям на 5 от 6 котлона) и след това почвам ритуал по “вадене, духане и облизване”. Обичам ги по-твърди и малко да жълтеят. Ако ги преварите стават едни такива бели и разкашкани. От опит гледам да изям всичко докато е топло - режа горната част с нож и с лъжичката изгребвам. Засища за 2 дена напред, а ритуала отнема време и хаби енергия,-) Престоялите кестени поне на мен са ми гадни. Чувал съм, че трябва да им се слага захар като се варят и да им се бае ама аз нали съм на диета - не слагам захар!

Печени може във фурната - но ги цепнете с нож на коремчето(малко кръстче ще свърши рабта) - иначе се пукат.  Задължително трябва да се обръщат, което на скара или котлон (за балкона) е лесно, с фурна е досадно. Като нещо вечер ми е криво - яхам колата и на Графа и Шишман до 21 часа има една сергио-количка с печени кестени, кашу, бадеми, фъстъци и царевица. Божествено е да си вземе човек 100-200 грама, и да се пльосне на някоя пейка в градинката (и боклуците в ръчичка моля!). Идилията е пълна - църквата (чува се отец Николай как реже бутове и отваря дамаджанката), метъли и скинари шльокат бира, клошар брои парите за патронче ракия, тинейджъри се свалят, и МВР както винаги безучастно си мълчи … и бди.

Потече ми лига … а не трябва след 19:00 да се яде … нищо - човешко е да се опрасиш ,-)

Кестен

6 Comments so far

 1. j. on October 11th, 2008

  кестените не са подходящи за диета :)))).
  а тая работа с неяденето след 19 е … мдам.

 2. admin on October 11th, 2008

  порочен кръг е това … хем да не ядеш въобще, и още повече след 19 … НЕ на квадрат .. а дали два “-” не правят “+”? … логическо “Или-Не” ли беше …

 3. j. on October 12th, 2008

  ако се движиш правилно и ядеш правилно, на тялото ти му е супер безразлично в кой час точно ядеш.

  то само ще ти казва, кога имаш нужда от гориво. без значение часа.

  важно е да си на отрицателен калориен баланс (т.е. какво ядеш+колко се движиш), а не дали ядеш след 19 :)

 4. admin on October 13th, 2008

  J. ето я статистиката - ядене след 19 - спорт след 22 … и после заспивам след 02:00 …

 5. mitko on October 23rd, 2008

  Пробвай с жълъди :)))

 6. admin on October 23rd, 2008

  Пръцкам много … и много трудно се варят … а за конкуренцията при събирането - няма кво да говорим - свинска работа ,-)