Време за движение

Навън е горещо. В офиса понякога е и по-горещо. Все по-често виждаме какво дишаме. От няколко години, като ходя из планината, ми прави впечатление, че мръсният лилаво-кафяво-сив слой въздух се “катери” все по-високо. Колкото и високо да се катеря, той все ме преследва.

Когато за пръв път стъпих на американска земя, бях фрапиран от идиотската им мания да тичат и да се движат … поне една част от тях. И черешката на тортата в класацията ми “Идиот на годината” отиде при група борци за вечен живот, тичащи между двете платна на 4+4 ленти магистрала в Тексас. Защо ли тичат? Защото някой по телевизията е казал, че движението е здраве, спестява пари за лекарства и ще живеят по дълго … и е модерно.

В процеса на дивия демократичен капитализъм и у нас се родиха подобни феномени - МакДоналдс НДК, сега Ариана на Орлов Мост, Макдоналдс Орион, спортистите на алеята на Цар Борис III и т.н. Не мога да разбера с какъв акъл тези хора си мислят, че дишат кислород? Аз дори се чудя от къде да си купя противогаз като ходя в центъра, ще си слагам Тик Так във филтъра и ще ми е весело ,-)

Преди 4 години нещо се чалнах и на 1-ви Май станах по-рано и “ударно” се катерих на Витоша. Под ударно аз разбирам сам, рано сутрин, без посока, но с мъглява цел, с много вода и много желание. И от тогава всяка година имам подобни влечения. Тази година, както си признах, е година на промяна - промяната ще е на всички нива - от работа, през свободно време, до цели и постижения. И вече ще ми се съберат 6-7 подобни бродения из Витоша. Нямам време за момента, иначе и на Рила и Пирин съм фен.

След многобройни опити да отслабна, без да спазвам диета, май ще се опитам да го постигна с повече движение. С колелото и да бръмча из Софийските паркове повече рискувам да се нагълтам с прах и олово, от колкото да ме ухапе куче, което беше едно от първоначалните ми притеснения. За това ето две рецепти - схеми за планинарство с цел - движение и зареждане на батериите:

 • делнична - ставане 6:00. максимум 7:00 на изходна позиция хижа Планинец или хижа Момина Скала (пътя от Бояна нагоре към Златни Мостове, за Планинец се отклонявате към Копитото и после в дясно, не може да сгрешите). За един час без да бързате можете да врътнете 3-4 километра до хижите Камен Дел, Бор, Средец или Тинтява. Приятно е, над смога е - 1500 метра, с късмет и чай ще си вземете. С клизма 9:00 може и да стигнете до работа, в най-лошия случай 10:00. (Може да го правите през ден. Ако ви трябва съмишленик - на линия съм - бийте мейл или оставете коментар)
 • съботно-неделна - отново същата схема, но може да бръмнете с колата до Кумата или Тинтява и от там до Черни Връх. Аз обичам да не повтарям на отиване и връщане маршрута, затова си вземете една карта, да не се губите излишно. Ако имате повече време (но все пак сте ограничени в района на Витоша) препоръчвам и Чуйпетлово - Черни връх, но е повече път с колата.

От личен опит мога да препоръчам задължително:

 • да сте с удобни планински обувки/маратонки, на места е много мокро
 • вода и някаква връхна дреха - застудява и не всички чешми и хижи работят
 • дъждобран и спрей комаро-убиец (с това глобално затопляне гадовете са все по-високо и все по-гладни). Слънцето е станало по-жежко - плажен лосион ще ви е от полза, макар че мен си ме кефи да изгарям. Слънчеви очила
 • зареден мобилен телефон и запалка - но не за да подпалвате гората или да пускате сигнали за бомба
 • готино настроение и боен дух

На мен 1 час в планината ми действа наистина зареждащо, отпускащо и успявам да се откъсна и забравя проблемите и хилядите задачи. Дори напротив - помага ми да седна на някоя пейка или скала, да погледна небето и облаците и да си подредя мислите и приоритетите. За това винаги си нося нещо за писане - хрумват ми както откачени, така и гениални идеи.

Понякога разни дреболии, като зарязан заслон, хижа или боклуци ме дразнят, но съм решил и там да намеря решение. Боклуците лесно - ще осиновя отсечка/пътека и ще събера боклуците, но за заслоните трябват кинти … но и за това има начин - ще намеря спонсори.

Та това е от мен … До края на лятото мисля да направя по една Мусала, Вихрен, Мальовица и БезБог (но със самодиви както jorney.bg съветва. Ако някой му се ходи или търси компания, ще се радвам. Пък дали ще се отслабне - времето ще покаже, важно е хубаво да си прекарам и да се насладя на останалата все още не-прецаканата природа и забележителности … че инвеститорът-враг не спи …

п.с. а колко са красиви изгревите и залезите … трябва да ги видите и пипнете …

4 Comments so far

 1. igel on July 17th, 2008

  Аз сън навит, но с моето рабтно време :) Трябва да си помисли човек.

 2. todor on July 30th, 2008

  Хей,
  Влади. от време на време хвърлям поглед на твоя сайт - интерсни нещица намирам :)
  все се каня да ти прасна някое съобщение и се разкандардисвам след това
  Ако знаех, че си такъв мераклия за планини - всеки път щях да ти се обаждам
  Ето ти нещо от мен
  http://picasaweb.google.com/ttashev/0719Musala?authkey=oJmq_d1XsvI
  http://picasaweb.google.com/ttashev/RilaLakes080704?authkey=OeC6t0wyP1o
  и ако все още мислиш за онези три върха - ще се радвам да ти споделя нещо на чаша минерална вода в онзи зелен кът, наситен с автомобилни изпарения, дето се намира до вас и до нас :)
  Поздрави,
  Тодор

 3. Наско on August 7th, 2008

  Влади, не знаех че си планинар :) С удоволствие ще се присъединя за някой преход. Знаеш ми координатите…
  Поздрави, Наско

 4. [...] си признах кефя се сам са се гърча по планините. Тази седмица като на майтап се напънахме с един [...]