Пич, къде ми е концертът? или Abort, Ignore, Retry, Fail с Whitesnake & Def Leppard

Вчера беше един противоречив ден за Българската демокрация! Майната им на политиците, обясняващи се като чавдарче (ужас – в речника на софтуера ми за проверка на правописа тази съкровена за мен дума липсва – добавям я) пред дружинната ръководителка защо е късало люляк и го е подарило на другарчето си по чин. Както се казва – всички ги видяхме как се увъртяха в собственото си безхаберие, безнадеждност и непознаване дори в дребни детайли на материята за която отговарят … и то вече 3 години (3 ако предположим, че всички са като другаря Сергей – без нито един ден трудов стаж по каквато и да е специалност, което вече не е предположение – то си е факт!).
(оптимистите-феновете да погледнат към края на текста - да не се дразнят излишно)

След като индиректно навивах и помагах на няколко приятели да си намерят билети за концерта на Whitesnake & Def Leppard на стадион Академик в София, на 4 юли 2008, така се получи, че за мен не останаха билети. Но аз знам, че добрите винаги побеждават, и в рамките на 1 час се оказа, че имам подарък - билет (голямо Благодаря на Раличка … тя си знае коя – от утре съм само в зелено).

Няма какво да си кривя душата – Държавата ни е такава, каквито са хората в нея, или поне преобладаващото мнозинство, което е и представител на управляващите. Управляващите на държавни ведомства, управляващите на частни фирми и предприятия (с относително сериозен бизнес и критична маса за осъществяване на влияние на държавата и системата и от там промяна).

Ако нещо снощи не хареса на феновете – Фънки е този които за тях е виновен. Явно добре е гледал и се е учил от г-жа Етем. Колкото и катастрофи, инциденти и бедствия да стават – тя става само по-силна и по-нагла в обясненията. Тя не е Министър на всички работи (а явно на оная работа), но пък е властелин на всички бюджети и излишъци (а за другите „приоритетни” министерства – здравеопазване, образование и социално – за тях оная работа от парите). Тя никога не е подготвена да реагира адекватно, но винаги може да излезе пред медиите и да обясни.

Фънки и „екипът” му един път не бяха подготвени като хората. А толкова години правят концерти (СМЕ >17 години). Ама то само хората грешат повече от един път – животните не! И не им пука – все едно са монополист на концертите на техния Глобус на България. Ама ще дойде Видовден момчета – помнете ми думата.

Много ми хареса написаното на сайта по повод предстоящия концерт:

 • “най-якия рок концерт на годината” – правилно Metallica & KISS са квартални аматьорски банди
 • “Днес (1 юли, вторник) на стадион Академик започна строежът на сцената за грандиозния концерт” – явно е трябвало да започне на 10 юни за да им стигне времето, а и в толкова голяма сцена толкова дъжд да влезне - трябва да си гении
 • 150-челенен български екип от специалисти по сцена, звук и осветление ще работи на стадион Академик” – искам да им видя временните договори в НОИ и платените осигуровки и застраховки. Такава сцена е ясно, че 150 човека ако я строят дори на принципа 1 от 10 работи, но на 2 часа почива, пие бира и спи, пак ще я направят за 3 дена
 • „Техническите екипи на двете групи, които наброяват над 80 човека, пристигат у нас два дни преди концерта, за да подготвят финално всичко необходимо за голямото шоу” – мда – разбира се, че е така, особено като се отбележи факта, че на 1-ви са имали концерт в Атина, а на 3-ти са били в Тирана. Но все пак това е екип на звезди, нормално е да владеят телепортацията която помним от Седморката на Блейк … ех какво маце беше Джена, а и е набор на Дейвид Ковърдейл – 20-на дена ги делят? Дали не е баба на Джена Джеймисън?
 • „Музикантите от Деф Лепърд и Уайтснейк пристигат в България в деня на концерта, в късния следобед на 4 юли, с частен полет от Тирана” – ми що не бяха в 20:00 на стадиона – да излязат и да вдигнат духа малко! Вицове да разказват - пак по-добре. Съмнявам се, че биха отказали, но трябва креативност т.е. трябва мозък.
 • „Въпреки, че 4 юли (петък) е работен ден, апелираме всички закупили билети за шоуто … да се придвижват към стадион Академик в ранния следобед. Вратите ще бъдат отворени около 17ч” – почти познаха – има няма два часа разлика.
 • „За да се улесни достъпа на всеки от публиката до мястото му, на стадиона ще бъдат обособени 10 пропусквателни входа за проверка на билетите” – обожавам такива изявления. И да имаше 10 входа – защо трябва да са през 1 метър един от друг. Явно за да е по-весело и ако можем да се понастъпваме и сближим отрано. Както винаги всички скъсани билети и боклуци се хвърлят къде? На земята! Никога няма да се сетят за чувал-кош или нещо функционално. Не е важно дали сте платили за чистене след това - защо въобще трябва да се СЪЗДАВА кочина!
 • На концерта няма да бъдат допускани лица, които не могат да предствят документ за самоличност, такива под 16 годишна възраст, без придружител както и лица употребили алкохол и наркотични вещества! – аз не видях на някой да проверят лична карта, еле пък да се целуват уста в уста и да проверяват кой какво е пил.

Колко време се пътува от Тирана според вас? Аз ще ви отговоря – с двете митници – 11 часа. С обикалянето/пресичането на София в пик-трафик петък вечер – още 1 час. Ако са почнали в 1 часа сутринта разглобяването и подреждането(което е по-времемко от разтоварване-сглабяне), в 4-5 са натоварили всичко на камионите и в 6 наше време(Албания е един час назад) са тръгнали. Дори да си бяха скъсали гъза от каране – пак щеше да е на косъм. Но по-важното е, че вероятно 4 часа преди 20 часа, т.е. в 16:00 от СМЕ са знаели, че ще се издънят. Колко щеше да им струва да излезе Фънки по радиото – все познават някой в топ 5-те радия в София и БТВ/БНТ/Нова ТВ. С един анонс и вече наличните комуникации като Интернет и Мобилни телефони, хората един друг щяха да се информират и да дойдат след 21 часа. А не да витаят слухове и след това да се окажат истина.

Не мога да разбера до кога ще ни баламосват, все едно сме идиоти и балъци тези, които ходим по концерти? Кога ще разберат, че тези максимум 50 000 души (които са тези които могат да променят нещо в БГ) са им клиентите които им плащат? Кога ще разберат какво искат клиентите им и от какво имат нужда, че и те са хора? Кога ще разберат, че повечето(80%) от тези 50 000 души е излизал извън България и е посещавал концерт или друго подобно мероприятие (фестивал, парад и т.н.)? Кога ще отидат навън и ще погледнат дребните детайли и ще посетят един Power/Project management КУРс?

Не е нормално фирма, която се занимава повече от 10 години с такава дейност да не помисли дългосрочно къде да провежда мероприятията си като съоръжение. Не е нормално от самолет да се забележи, че от Съюза на глухите (нищо лично към хората с такива проблеми – всички сме тръгнали натам) са отговаряли за озвучаването, а Гошо Слепеца е бил по осветлението. Вече е ясно е, че Пешо Хаоса е бил по организацията. Осветлението и Звукът бяха отвратително зле!

Бъзикахме се „Защо го няма Бате Бойко?” и един познат отговори – “Ако Бойко беше тук, нямаше да съществува проблем”. Звучи абсурдно смешно, но трябва да ви призная, че в бруталния си стил  Борисов щеше да се обади на своя стар „приятел” Македонския шеф на тяхното МВР и щеше да пусне с гръм и трясък тока на границата (ако въобще е имало проблем).

Обаче нещата до тук нямат огромно значение, защото вероятно малко хора им обръщат внимание. Мен лично ме дразнят всеки път, когато отида на концерт тук в къщи, в България, тук където съм избрал да живея, работя и създам семейство и поколение. Господ очевидно е милостив и до сега не е ставал сакатлък. Защото при една сериозна буря, гръмотевици, градушка, земетресение, пожар или спиране на тока централно ще настане такава паника, че ни е бедна фантазията. Ако 20 000 души тръгнат да напускат стадиона панически, през общо 10 метра широчина на входовете и охранители без нужния опит (опит не значи, че 20 години от живота си прекарал на паркинг, пред телевизор и с ракия в ръка) ранените ще са над 10 000. И разположените 4 линейки в средата на пистата на стадиона няма да могат и 1 метър да минат. А от паркираните коли навън нови трудно могат да дойдат. На Депеш имаше 2 линейки на по 30 години и шофьорите им бяха пияни на кирка. На Кайли Миног (водих сестричката) пред нас припадна момиче, от 7 охранители които сръчках само един, който съм виждал редовно на такива мероприятия, се засили като изтребител, без много да му мисли и с цел адекватно да помогне. Е как да я пусна сестра ми другият път сама?

Като търговец не мога да разбера каква е логиката да не ЖЕЛАЯТ да изкарат кинти на място при такова мероприятие. Точно както циганите, семките и царевейшъна по плажа. Без капка мисъл се правят всички съпътстващи дейности. Чака се за бира по 1 час, няма нищо друго смислено, още по малко на отделен щанд. Логиката, че всичко трябва да е в чаши за да не се замерят музикантите е грозно и обидно за публиката, за тези дето плащат сметката. А като не даваш бира в кенове (които се продават 10 пъти по-бързо), но колата е в бутилки по 500 милилитра и с капачки логиката се губи. Явно пиещите бира са лупмени, а пиещите кола са от лицея за паркетни лъвове в Горна баня. Това сандвичи, шоколадови изделия (колкото и да са вредни), дъждобрани (и по 10 лева да ги бяха пуснали – 100 000 бона щяха да направят за 1 час), знамена и всякакви други неща не са необходими. Е в зоната на Туборг имаше, но там бяха 20-30 богопомазани.

Но какво прави фантастично прекарването на един концерт? Кое е това, което остава в сърцата на зрителите-фенове?

Аз ще споделя лично мнение. Който не е съгласен – може да коментира – няма да му изтрия поста. За мен едно представление става когато има публика. Без публиката, която участва в шоуто наравно с изпълнителите, няма как да станат нещата. А публиката която има в България е страхотна, жива, изпълнена с емоции и различна. Всеки човек има свои проблеми и съдба, ежедневни грижи и разочарования, близки и врагове. Концертите са мястото, където можеш да срещнеш почти всички хора, които познаваш и си искал да поканиш на общ купон, мястото където можеш да бъдеш себе си, мястото където можеш да се разплачеш и да се смееш, искрено и лично. Мястото където се замисляш колко е готино да си част от 10-20-30 хиляди души, да сте заедно, да имате една цел – да се забавлявате, да не мразите нищо и да обичате всеки, да изживеете една двучасова непрекъсната еуфория, да се почувствате най-веселите и щастливи хора на света в този момент. Момент, който ще помниш докато си жив, който няма как да преразкажеш, а трябва да се изживее … заедно, заради който си заслужава блъскането в дупките и разбиването на стените с глава. А най-свежото е, че знаеш, че скоро отново ще има такъв момент, когато дойде време за следващия концерт. В напрегнатия живот, който всеки от нас живее, дните летят и годините си минават незабелязано. Затова аз спазвам следната максима – има ли мероприятие на което мога да отида и да ми е весело – не пропускам. Майната им на парите, който ще дам – пари се изкарват и трябва да се пази баланса между скофтяващи ежедневни случки и незабравими преживявания. А животът за мен е нещо, което е в сегашно време. Случва се в момента и времето не е измерение. Мъката, Щастието, Радостта и Сълзите са измерение.

Та това си мисля аз. Майната им на „организаторите” – аз съм си платил и те трябва да се замислят – нищо не съм им длъжен. Ако не го направят – аз няма да си развалям вечерта, но тайничко ще ги проклинам и ще им пратя мейл как да се поправят (ако ми остане време). Жалко, че няма нормативна уредба ала „Закон за защита на феновете и купонджиите” – то вече с един такъв концерт в деня на изборите, и 10 урни можем да вкараме поне 10 народни представители. И стига се подмазвахте на медии и звезди – ние, феновете ви плащаме и такива готини фенове няма никъде по света – затова звездите ни се кефят, те не се кефят на вас. Не се връщат в България заради вас! Публиката тук никога няма да е задоволена емоционално – както казах баланса с помията е трудно постижим и затова крещим като за последно!

Та да минем на въпроса – някой да има един билет за Металика?

4 Comments so far

 1. Какинка on July 6th, 2008

  Няма да кажа нищо за не-концерта. Добре,че си намерихме седалки…..
  Влади, има билети за Металика в Оринджа в БПСто.Аз търсех за сестрата,ма са свършили тези от моя сектор.Та ако се съгласиш да си правите компания-отивам и взимам утре.

 2. admin on July 7th, 2008

  Тихо. Че утре ще свършат. 10 съм там. Sales forecast-a ще почака!

 3. admin on July 7th, 2008

  Готово - на тревата, зад Front Stage-a. Нямаше отпред, но съм щастлив! 25-ти ми е и последен работен ден - защо да не започна с кеф новото начинание!

 4. Jamesfropy on October 5th, 2016

  cosmetic surgery advantages and disadvantages essay
  health care essay
  medical school essay editing
  medical school essay editing
  research paper on health care
  argumentative essay against cosmetic surgery
  argumentative essay about plastic surgery