Смок на ДИРвото - Епизод 2

Както в събота писах една от колокационните зали на БТК в Телефонната палата на ул. Гурко в София вече не съществува. От първоначалната информация, която беше брутално оскъдна, и както разбирам от коментарите и анализите по форуми много изкривена вече е видно следното:

  1. Факт, че нямаше кризисен ПР. Грешка е дори в тази форс мажор ситуация да няма адекватна информация от първа ръка. Която на практика е БТК. Дир.бг и останалите колокирани там са просто клиенти. Дали и те трябваше да сложат нещо на сайта си - според мен Да. Най-малкото повечето хора със здрав разум биха помогнали. Но уви. Затъмнение, то ако беше по-различно нямаше да сме в БГ.
  2. “Пожарникарите са виновни” - няма такъв филм,  не се прожектира, или поне не когато дейта центъра е бизнес, а не просто забавление. Действията на пожарникарите са следствие. Следствие на вероятно много грешни и неправилни стъпки и действия. Както във миналото, така и в самия ден на събитието. Вярно е, че работа на пожарникарите и техните инспектори е подобно помещение да отговаря на изискванията за пожароизвестяване и пожарогасене и съответните процедури и сценарии. Но в случая с БТК почти съм сигурен, че те си имат вътрешно звено, вътрешни ресурси и правилници какво и как се прави. Още повече това е Телефонна палата, не е Долно Табадъбкево и ако там не са ОК нещата, значи не ми се мисли за другите точки. А дали пожарникарите е трябвало да гасят с пяна, а не с вода - това зависи изцяло от ситуацията и критичността на реакцията. Спекулациите, че разбирате ли ако беше с пяна нямаше да има проблем са просто смехотворни. Всеки строящ каквото и да е съоръжение би трябвало да е чел противопожарните наредби и да е наясно, че там няма дефиниция как се гаси подобно нещо и задължително по нашето законодателство е да има sprinkler-на система за поливане с вода, както и маркучи на всеки етаж с директен достъп до студена вода. Газогасенето с какъвто и да е газ - разрешен(FM200, NAF125 и т.н.) или не(CO2, Argon, Halon) в БГ не се признава. Единствено тези, които си изграждат дейтацентровете го ползват по тяхно усмотрение. Същото важи за пожароизвестяването - как ще го направиш, как ще се наблюдава, дали ще е на зони, с каква чувствителност, дали ще инвестираш във много ранно известяване VESDA - си е решение на дейта център собственика.
  3. Има ли бекъп или няма. Това също бил въпроса? Според мен въпроса е много по-сложен, а именно: Има ли бекъп и на какво? Къде седи този бекъп? С каква актуалност е бекъпа? Колко време би отнело възстановяването? Създадени ли са предпоставки и сценарии за реакция по време на криза? Защото дали е пожар, дали е заметресение, дали е пожар в шахтите на БТК на улицата и цялата свързаност е компрометирана, дали е токов удар или спиране на климатизацията, или просто група недоброжелателни лица са решили да сринат сайта - това са все нормални за света в който живеем ситуации. Ако не си подготвен, не си подготвен. Излизаш пред строя и си признаваш. Но споделяш опит и всички други сядат, подпират си главата на гегата и мислят. Ако решат - инвестират в надеждност. Защото инвестицията е в Надеждност, а не в бекъп. Бекъпа е просто един от елементите.

За финал - стискам им палци на дир.бг и другите пострадали в събота да се закрепят и накрая някой да седне и да направи една презентация “Тва е пичове истината, сори, че не помислихме навреме”

No Comment