тъжно, но на кой му дреме

Днес в 11:45 пожарникарите от ГДПБС затриха dir.bg … от къде, ще попитате? Според мен от лицето на Земята (изключение както винаги прави Google cache). Защо се е стигнало до там? Възможно ли е да няма бекъп? Как така може да пламне огън в колокационно помещение? И то в сърцето на телекомуникациите в БГ т.е. Телефонна палата? Толкова ли е нямало газогасене или пожарогасители или човек и/или система, която да реагира по-рано за да се предотврати влизането на хората с брадвите и маркучите?

Ами на тези въпроси отговор на този етап аз не търся. Като вече врял и кипял в дълбоките води на темата “изграждане на дейта център”, пък било то и в ролята на гледащ по-скоро отстрани, от колкото движещ техническия процес мога да кажа следното:

 • Много е скъпо да направиш нещо надеждно
 • Много е скъпо независимо къде се намираш по света
 • Много е скъпо по отношение на знания, опит и преценка на адекватността на ситуацията и средата
 • Много е скъпо, когато отделяш от времето за близките си и влагаш душа и сърце в това което създаваш като съоръжение
 • А най-скъпо и трудно е да оперираш и поддържаш едно такова място.

Дали БТК им е дремело за колокацията, поради факта, че продадоха сградите и трябва да мислят за изнасяне, а не поддръжка и реновация. Дали на Дир.бг всичко им е било тип-топ, цепи-лепи-вулканизира, кърти-вози и изчиства и не са имали какъвто и да било или поне частичен архив и бекъп …  времето ще покаже.

За мен обаче е интересно нещо друго, и то от позицията ми на потребител. Дир.бг е един от най-старите (оцелели) портали и може би най-разпознаваемия еденичен сайт в България. Вероятно е home page за десетки, ако не и стотици хиляди редови потребители. Дир.бг обединяваше от майки с проблеми и болки до вицове, блогове, новини и клюки, речници и всякакви загуби-време интернет ресурси.

От 12 часа няма дир.бг т.е. не работи . Новини за това няма никъде!?!? Дори в конкурентните сайтове и портали, които просто получават наготово една брутална по обем аудитория и съответните рекламни договори, но пък трябва да си вземат бележка, че и на тях може някога да им се случи. Да факт е, че има няколко теми в случайни форуми, но дотам само магьосниците се докопват.
Какво е тъжното ли? Че заради небрежност и мислене от вида “на мен никога няма да ми се случи” вероятно на много и различни нива в различни фирми и доставчици, стотици хиляди страници, постове, мнения, истории, новини и т.н. които са част от българската история на интернет вече може би не съществуват. Т.е. нещо написано и удобно за потребителя е вече само в спомените не кеша на Гугъл. И ще трябва да се пише отново. Ще си кажете “този пък тъпак какво се е затъжил за някъв си сайт?” … ами не е “некъф” си сайт - а е един от основните сайтове, който що годе свободно даваха възможност на хората да споделят проблеми и да коментират, като с тези си действия на практика създават това което наричаме Интернет. Защото Интернет не е само връзката на вашия компютър с мрежата или торентите, както София не е България и както няма да се оправим за 800 дни като си седим на трите букви и блеем в телевизора. Истинската стойност на Интернет е в съдържанието и възможността то да бъде достъпно от всички и навсякъде (в демократичния свят поне това трябва да е нормално и лесно) и променяно и допълвано от всеки малък, жълт или просто в неравностойно положение човек. Това ми е тъжно и следствието, че може би на 90% е загубено знание и “матриал”.

Стискам им палци на Дир-аджиите и дано не съм лош пророк и маркучите на пожарникарите са били пълни повече с пяна и балончета с въздух (каквито са ни и политиците), а не с разрушителна като корупцията вода.

п.с. вече има съобщение, че сайта е недостъпен поради технически причини … явно се работи.

17 Comments so far

 1. балиен on March 14th, 2010

  Влади…. много тъжна новина. Поздравления за бързата реакция и хубавия коментар.

 2. admin on March 14th, 2010

  аз докато пишех и то стана 14, а на практика беше 13-ти.

 3. [...] Twitter ще се оправят, но за Dir.bg не е много ясно http://vladiznaiko.org/blog/?p=127 в Любими преди 1 минута edno23.com Начало контакти [...]

 4. Петкан on March 14th, 2010

  Всъщност няма значение дали ще се оправи или не, по-важното е в нечии глави да започне да се прокрадва идеята какво ще стане при истинско произшествие свързано с потока от информация в сегашно време. Хората ще се щурат като кокошки в курник и ще (могат да) бъдат ловени като такива.

 5. admin on March 14th, 2010

  А и като се замисля всички възлови неща - от Министерства до Банки, Ютилитита и разни Институти са на същия горе-долу хал … Направили са си нещо In-house, Никой не ги е проверил какво са направили, нямат изрични правила как да направят дизастер и те/техните “консултанти” сами са преценили как и с какви средства и параметри и най-вече какво да резервират. Ама пак принципа е - “стискам палци на мен да не се случи!” Щото най-е убаво на Вуте да му изгори къщата, пък кво като моята плевня е долепена до нея?!?!?

 6. admin on March 15th, 2010

  Колкото повече ровя и чета, се убеждавам, че неправилно се хвърля вината върху пожарникарите! Били поливали с вода и от там бил проблема. Ако било с пяна - нямало да има драми. Е кога ще се светнат всички, че щом се е стигнало да дойде пожарната, значи толкова други неща са се засрали, с извинвинене, че последните, които трябва да се обвинят са момчетата от Столичната пожарна. Получили са сигнал, дощли са, видяли са и за отприщили налягането. А ако е имало някой с акъл на място, да спре тока по-рано, да изключи и UPS-ите, да пробва с 1-2 пожарогасителя, да спре климатиците да не въртят въздуха - резултата щеше да е друг. Не са дошли самоволно пожарникарите да се плискат с вода и къпят в сажди!

 7. Ivaylo on March 15th, 2010

  Всичко е безумна тъпотия. Там е трябвало да има система със Въглероден Двуокис или Аргон.

 8. балиен on March 15th, 2010

  Явно никой не спи ! Аз все пак подкрепям позитивното мислене и стискам палци съвсем скоро дир-а да е на линия. Жална им майка на администраторите сигурно не са спали изобщо. Информацията, която имам е, че “резервно копие има ама няма на какво да се пусне”. Едно е сигурно - след този инцидент ще се мисли и за “гео резервиране”. БТК отдавна имат Каспичан ама дали нещо са дублирали там ?

 9. Павел on March 15th, 2010

  ДИР БГ е един от първите сайтове и дано го възстановят възможно най-скоро

 10. bnight on March 15th, 2010

  Много тъжна новина. Наистина е учудващо защо не са си подготвили бекъп за такъв случей.

  Ето моето мнение по темата за как да си правим backup:

  http://blog.skyhost.bg/backup/howto-backup-site/

 11. [...] в събота писах една от колокационните зали на БТК в Телефонната [...]

 12. Божо on March 15th, 2010

  Само да уточня:

  Дир.бг е най-стария (оцелял) портал

  все пак “Гювеча” беше първи и още го има.

  Иначе много жалко за дир-а. Като гледам, как се бавят, май нямат бекъп-и. Иначе до сега да бяха купили сървъри и да вдигнат сайта. Но пък може (някои от) дисковете да са оцеляли?

  Ще ми липсва.

 13. Божо on March 16th, 2010

  Хех
  Май прибързахме да ги отписваме.
  Вече са въстановили мейла и хостинг услугите :)

 14. Весел on March 16th, 2010

  Дано това стане и с Телеманиак и блог.бг. А са ми интересни хората на които им липсва някакъв си саит. Това е просто саит хора. А Софиа колкото и да не ти се иска е станала България, защото почти 1/3-та от населението се изсели там. Моя град вече е заприличал на село, останаха предимно отрепки тук. МНОГО СЕ РАДВАМ, ЧЕ НЯМА ВЕЧЕ ДИРНИК!

 15. Method-X on March 16th, 2010

  @Весел в тези сайтове хората влагат усилие и труд, за е приятно на посетителите, ноя вно си прекалено тъп, за да го осъзнаеш!

 16. Всеки прави това което му харесва и на някой ако не му допада просто да не влиза нали така!? На мен ми харесва темата особено ето тези изрази…” Много е скъпо по отношение на знания, опит и преценка на адекватността на ситуацията и средата Много е скъпо, когато отделяш от времето за близките си и влагаш душа и сърце в това което създаваш като съоръжениеА най-скъпо и трудно е да оперираш и поддържаш едно такова място…..” няма лесни неща, скъпо е когато отдаваш сърце и душа на близките, но нали те го най заслужават и определено си струва всичко да дадеш за тях.Продължавай да пишеш и да се развиваш блога ми допада.

 17. BoBdrync on October 14th, 2019

  Тест