неизказано, но не нарочно - $tart Up 2009

не можах днес да се фокусирам … ставането в 3 и нещо не е много плодотворно. А и другата част на монетата е, че след два дни лекции, 200 различни гледни точки и 100 нови идеи и още 2000 възражения относно различни тези и становища  в главата ми беше малко бозаво.

Аз съм обикновен средностатистически човечец. Има хиляди като мен, но вероятно ги е страх да излезнат от черупките и да кажат каквото им е на сърцето и в съзнанието. Да създадеш нещо свое, било то и с партньори е сложен и в повечето случаи рискован процес. Но никой не е умрял от провал в подобно начинание. От моята гледна точка, като глава на семейство наистина е важно на края на месеца да са платени заемите, да има пари за нови дрешки на бебокралицата, да има и средства за изненади на половинката от третинката … Взимайки решението да се хвърлим заедно с колегите-съдружници бях наясно, че поемам риск и после ще си нося последствията и отговорността. Но пък бях и уверен, че дори да претърпим крах, това ще доведе до нова промяна и тъй като вече имам някакви знания и възможности вътрешно в себе си вярвам, че ще си намеря работа. То това вътрешно убеждение е задължително за всеки предприемач като предварително условие - да осъзнаеш и повярваш какво можеш, колко струва труда и за колко можеш да го продадеш. От там нататък теглиш една каруцарска на всички спирачни фактори, казваш си евентуално и една мантра, яхваш кармата и директно счакаш в джаза!

Не можах или поне не ми остана време да споделя моето виждане за Старт Ъп-а. Всяко нещо, което вещае промяна на статуквото е крачка встрани, нагоре или надолу. Дали е конституирано юридически първоначално не е от голямо значение. Моят съвет към всички по-млади и по-ентусиазирани фенове е да “тренират” и да “играят” на стартъп навсякъде където могат. Ако работите във фирма - ми излезте от своята позиция и разберете как работи фирмата, от административна, организационна, процесноориентирана, счетоводна и юридическа гледна точка. Ако не ви допуснат - помислете, измислете и изобретете някакъв нов вътрешен проект, който предварително да знаете, че може да срещне одобрение от мениджмънта и прокарвайки го си намерете инструментите да получите максимално обективна информация как работи тази корпоративната машина. Направете го няколко пъти, счупете си главата, издразнете колегите, експериментирайте, вижте къде е границата на вашите възможности и техните нерви и търпимост. Накрая седнете и се погледнете в огледалото. Ако виждате съблезъб тигър, готов за атака на стадото слонове и хипоподили - значи е време да направите крачката, да зарежете маймунския живот и да слезнете от дървото и поемете по своя път в джунглата. Ако сте късметлии и сте уцелили нишово континента - вие ще сте единствения хищник. Горко им на бозайниците дето цицорят на готово, но пък няма да сте за завиждане в усилията си да намерите вашата половинка.

Днес видях много млади и надъхани образи и дами. И на лекторите и на посетителите мога единствено да кажа - браво, че сте отделили от времето и почивката си за да бъдете различни и докоснете бъдещето. Стана въпрос за филми и бях попитан от къде черпя вдъхновение и как се зареждам с положителна енергия. Ами не е тайна, а и е много просто - гледам тъжни филми, смея се, плача и преживявам. На всеки млад “гмуркач” на дълги разстояния ще препоръчам моят фаворит за житейско-драматична история The Pursuit of Happyness.

През тези два дни беше засегната и темата за социалната отговорност и мястото на всеки от нас в обществото. Аз имам моите си разбирания, с времето и особено след едно определено събитие те се промениха. Ще бъда кратък - няма такъв филм - който има нужда да ме потърси, аз ще му дам пари да си купи каквото му е нужно. Това не е отговорност, това е егоизъм. Ако желаете във вашия дом или офис да дойде директор на институция или родител в неистова нужда и да ви моли и проси пари - сгрешили сте галактиката. Тези хора също са човешки същества и в повечето пъти плащат за чужди грешки. Не им отнемайте и малко останалата искрица надежда, бъдете вие активните и се интересувайте, търсете. Ще намерите.

Забелязах, че младежите и девойките (аз определено се чувствам вече дърт) много ги влече идейното творчество. От моята позиция на търговец ги призовах да мислят задължително в оперативен план - как ще го продават. Какви са драйверите за да накарат крайните клиенти да имат нужда и потребност. Психологически ли ще е момента, измама ли ще има, търговец-магьосник ще привлекат. Както споделих идеи много, но да построиш организация за реализирането им и продажбата на продукта/услуга/патент и т.н. е най-сериозното предизвикателство. Пък ако ще фирмата да е от двама или трима души.

Нещо също много ВАЖНО!!! Мечтайте, но и отделяйте време за мислене. Най-важния въпрос който и аз всеки ден си предъвквам в задръстванията е “какъв ще бъде светът тук или в чужбина след 5-7 години?” Ако искате да сте по-конкретни замислете се върху сферата, където вие сте силни. Например банички, интернет съдържание или обувки, както РокаКока. Ще има ли обувки, ще са необходими ли? Защо баничките да не са в тубички? На къде отива интернет и възможностите за взаимна работа и използването на браузъра като операционна система? Ако днес можете например да си представите устройството, което ще обедини всичко във вашия дом и ще ви контролира от температурата на дъската на тоалетната чиния до поръчките на храни и напитки в хладилника и свалянето на новият филм от поредицата за Билбо Бегинс и хобитите, то вие ще можете да си позволите лукса още днес да инвестирате време и усилия в разработването на подобна идея. И моля ви, не правете редовната грешка - когато създавате организационния модел и процесите, правете го с възможността за ръст в мащаб, скалируемост на национално и интернационално ниво, и при по-смели възгледи - продажба на милиардна корпорация. Вие, както и вашата идея ще сте толкова големи, колкото са и вашите мечти.

Винаги захващайте и довършвайте нещата. (казах точка) Не оставяйте нищо да виси в пространството - ще ви дрънне по главата точно тогава, когато най-малко искате и сте подготвени.

И накрая отново малко мисъл за приспиване. Днес сте волни птички, реещи се в океана от възможности, знаци, реалност и неизвестни. Утре ще ви връхлети урагана с нежно име Любов, ще прерастне в семейство, а оттам ви пожелавам бързо увеличаване на неговата бройка. Това е нов проект. За всеки човек. Никой не се е родил научен родител, което важи и за предприемачите. Но точно тогава ще предстои най-важния тест в живота ви - да сложите едната си ръка на сърцето, а с другата да хванете бебешката ръчичка и да претеглите личните емоции и чувства спрямо желанието за професионална реализация. Може да се намери баланс, но трябва да сте силни, обичта ви да е искрена и скритата его-лакомия ще погине в пепелта.

Лека нощ, успешна седмица и Just Do It!

4 Comments so far

 1. smiling on November 23rd, 2009

  Справи се прекрасно! Мисля, че беше доста вдъхновяващо всичко което каза. Освен, че им даде крила на хората в залата им показа, че трябва и да са твърдо стъпили на земята - трудна задача. Но кой е казал, че да правиш бизнес, или въобще да живееш - е лесно?! Специално благодаря за вметките за семейството и децата в живота ни - подкрепи казаното от нас майките-предприемачи вчера. Не само в тази точка тезите ни съвпадаха с твоята. Супер!
  Благодаря отново!

 2. Kalin on November 23rd, 2009

  Няма значение, че фокусът не беше на 100%. Споделените мисли, случки, примери бяха достатъчно силни да повлияят на аудиторията.
  И аз искам да благодаря за времето и “лекцията” - незабравима!
  Само успехи!

 3. Anton on November 23rd, 2009

  Hm interesno - jalko samo che sum propusnal rechta. Az bqh na purviq StartUp pri men i v posledniq moment reshih da izlezna i da si kaja mnenieto i ideqta. Mnogo neshta nauchih sled tova, no cheteiki tova pone znam che sum na prav put. Ima li nqkyde video ot meropriqtieto?

 4. vladiznaiko on November 25th, 2009

  на http://startupbg.com/2009/live/ би трябвало да качат повечето презентации, ако не сега, то по-късно