Изборът с главно “С”

След предния постинг обрах малко негативен коментар и съответно вот. Ама аз държа на бой и обожавам да споря, особено когато не съм прав!

Имам чувството, че всичко се върти около темата “Няма за кого да гласувам, значи няма да гласувам”. Ще се опитам да поразсъждавам на глас и да поспоря със себе си. За никого не е тайна, че понятието партия в последните години е изгубило характеристиката си “Идентичност”. Всички са маскари, всички са един дол дренки и на края на всеки парламентарен ден заедно леви, десни, центристи и други обикновенни идиоти сядат на обща софра да хапнат и пийнат. Менкат се имена на партии, менкат се депутати, абе всичко е менте и се менка. И то поради една единствена причина - политик става този, които за абсолютно нищо друго не става (дори за журналист, брокер на недвижими имоти или водещ в БНТ) и едничката му цел и мечта в мизерния му животец е да открадне максимум кинтаж и да свърши минимум работа.

Бачкал съм вътре в държавната администрация, а и държавата ми е била и клиент. Имам известен поглед от най-ниските до най-високите нива. Промяната, за да се случи въобще, трябва да започне от горе. Вярно е, че трябва да продължи надолу, но задължително се започва от главата на ламята. Не може този който трябва да дава пример на всички държавни служители да е най-голямото леке, смешник и непрокопсаник. Прякорите сами говорят за личнистите - Дългия инкасатор, Мики Маус, Малкия Мук, Педя човек, лякът подкупа, Джуджето дето влиза право в хладилника, Пикаещия във фонтана, Горския, Седенката, Запалката, Ебете Мен и т.н.

Да отидеш да гласуваш е единственото право, което е получил данъкоплатеца по отношение на избора на управляващите. Всички химери, че с референдум, граждански организации, омбудсман и т.н. инструменти може да се постигне нещо в момента са научна фантастична комедия. Единствено избирателите на ДПС могат да променят нещо, както напоследък бяхме всички ние осведомени, и то ако имат пряк път към лидера, който ако бъде потъркан по джобчето правилно и мотивирано, може да дърпа конците.

С какво избора за кого да гласуваш се различава с решенията, които взимаме ежедневно и дори ежеминутно? Всяко придвижване с автомобил изисква стотици решения, повечето животозастрашаващи и задръстващо времеемки. Решенията за избор на хранителни продукти също могат да доведат до трайни стомашно-чревни недуразумения и ексцесии. Дори решението от коя страна на тротоара да се движим е високо-рисково и изисква преценка и голяма доза късмет. В същото време всяко от тези решения засяга само нас и в общия случай не променя с нищо общата система. Тази система от която всички сме недоволни и се оплакваме. Гласуването е акт на изразяване на свободата и желанието за промяна, или иначе казано несъгласието с текущото състояние на нещата. Негласуването единствено означава, че ви харесва всичко, което е функция на държавата около вас, и сте влюбени в управляващите министри, замовете им, главните секретари и така до най-очукания чиновник барабар с депутатите. А да си вдигнеш дупето и да гласуваш е толкова по-просто. Ако не знаеш къде - http://www.grao.bg/elections/.

За кого? Нямало никой свестен? И аз ще попитам на свой ред - колко предизборни програми сте прочели? В кои сфери сте се задълбочили? Колко въпроса относно тези програмни обещания сте задали на кандидатите на съответната партия? Толкова ли е трудно да се прати мейл? Толкова ли е трудно да отидете в кварталната градинка, когато агитира политическа сила и да задатете въпросите си, пък били те и затапващи и заядливи?!?!? Аз се вълнувам от информационни технологии и здравеопазване - седнал съм и съм прочел. Задал съм въпросите и съм получил отговори. Видял съм хората и съм си изградил мнение. И ще гласувам освен защото трябва, и защото съм съпричастен и защото после ще побъркам депутата (ако спечели) и ще мога да му размажа едно яйце на кратуната, ако съм разочарован и излъган. Хем той ще ме запомни, хем други дето бленуват за дупетатство ще се замислят дали и те да обещават и забравят.

Странното е, че българина е доста последователно същество, когато говорим за лоши практики и случки. Отива на лекар “ще те режем, дай пари” без да провери и поиска повече информация - ляга под ножа и кешира предварително, а после здравеопазването е криво. Спира го полицай - “какво правим с тези промили” -> “черпиме се”, после пътищата и пияниците са виновни за жертвите. Куцо е образованието, няма и една 6-ца на изпита по математика след 7-ми клас => учителите са виновни. Ама децата, че от 5 клас пият и пушат и родителите не им дреме къде са - не е важно. Факт, че държавата не може да е виновна за всичко, но щом са създадени регулации, правила и наказания - държавата трябва да създаде условия да се спазват и да са неотменими, задължителни за всички и общоизвестни. И за да има воля държавата да го прави трябват политици с топки и желание поне малко работа да свършат. Ясно, че ще краднат, ясно, че ще се облажат - но ако след 4 години имаме магистрали до Бургас, Солун, Варна и Свиленград - нека си почиват на яхтите - ще са спасили хиляди убити от катастрофите! Ако имаме 100 болници, но линейката, хеликоптера или самолета ме карат до 1 час от обаждането и помощта е адекватна по европейските стандарти - нека ходят на почивка в Хаваи.

Айде със здраве и помнете “Който гласува ПИЧЕЛИ, който не гласува - ДУХА СУПАТА!”

No Comment