Глас-УУУУУУ-вай-вай-тееееее

Защо аз, тиквата, гласувам?!?!

За пръви път гласувах 1994-та - отидох да видя какво е и ме почерпиха с бонбон - абсолютно не помня за кой пуснах бюлетина, но ще помня бонбониерата цял живот! След това гласувах в казармата - 1996 и 1997, което си бяха две отпуски. Пак не си спомням за кого гласувах, но помня, че и двата пъти бях до сутринта по дискотеки.

Обаче вече остарях. А като се огледам, по моите критерии нищо съществено не се промени. Аз съм по-плешив, но по-слаб, имам семейство и 4 заема. Майка ми, баща ми и сестра ми и те имат заеми, отново съм в квартала където съм роден. Аз вътрешно си викам “за момента се справям” и съм доволен, ама дали наистина е така? Това ли си мечтаех преди 20 години, докато раздавах листовки на Екогластност в училище и лепяхме плакати с баща ми? Докато продавахме елхички в саксии и помагах в изготвянето на екологично заснемане на район Дружба? Той човека (тати), тогава още с брада, неформален, бързо ги видя какви са измамници, мошеници, а най-хитрите и агенти-доносници се оказаха … и на 6-тия месец вече беше безпартиен, без работа и на нож с по-възрастните ни роднини.

Политиката е кофти работа … повече мръсна и пропита с интриги от колкото приятна и изпълнена с положителни емоции. Обаче в съвремието ни без нея няма как да живеем. Всеки, който си мисли, че всичко може сам да направи, че нищо от никого не му е нужно, че държавата няма допирни точки с него, и най-добре да не му пречи е в голяма грешка. Колкото и пари да взимате, каквато и кола да карате, където и да сте си направили дом-крепост, с автономно водоснабдяване, резервирани комуникации и електрозахранване и храна за 50 години напред - няма измъкване. Е ако сте монах и генерално сте изперкал и чакате пришествие - ОК! Но във всички останали случаи сте индиректно засегнати и скапаната държава е от силната позиция. Тя “произвежда” здравеопазването, тя “произвежда” инфраструктурата, тя е майка, мащеха, баща и лелично на всичко около нас. И ако си мислите, че с пари можете да си купите здраве и доктори -не сте в час. Поради липса на всякакъв контрол дори тази хуманна сфера е пропита от корупция и за съжаление факта, че ще платите 50 лева за преглед на един доктор на ръка, не го прави по-добър от този за 2 лева, 50 000 лева за операция няма да ви гарантират нищо повече от 1000 лева за същата операция. Тъжното е, че вие и да се оправите по някакъв начин, отивайки в градинката с детето ще седнете на пейката да му дадете вода и няма как да знаете, че предната нощ тук са се боцкали наркомани, спял е бездомник или клошар. Което по своему е част от пазарната икономика и според икономистите е “нормално”, но болестите, които вие и детето ви можете да прихванете не са нормални за 21-ви век.

Последните години забелязвам една странна тенденция - гласува се НЕ ЗА нещо и някого, а СРЕЩУ нещо и някого. Хората толкова им е писнало, че са озверяли извън предела на всякаква логика и дори вътрешно, чисто по нашенски се кефят - Не е важно аз да съм добре, а съседа да е зле! Хора опомнете се, хора помогнете на тези около вас да се опомнят!!!

В живота на човек се случвали много неща?!?!? Онзи ден си подреждах стаята и в една кутия от обувки реших да си събера нещата, които са ми скъпи (Административно-документните неща държа в папка в кутия в трезор). Ми какво да ви кажа - раждане, детска градина, училище, след 7-ми клас кандидатстване, казарма, университет, първа, втора, трета, четвърта работа, брак, катастрофи, ипотека, дете, а в скоро бъдеще - пак работа, пенсиониране, пак работа, Game over/Конець/Happy end! И какво стана - толкова ли са малко най-важните неща и събития в живота? И колко от тях са били под мой контрол? Половината? И кво излезе - за 33 години живот съм успял три пъти да определя бъдещето си - 7 клас, казармата (сам си избрах да отида и прекъснах висшето), четвъртата работа. Или поне за толкова съм имал топки и ми е стискало. И ако си мислите, че за всяко от тези основополагащи решения съм мислил повече от 1 час докато ги взема … а са ме променили завинаги и тепърва се надявам да ставам по-смел!

А какво са изборите? Защо трябва да се гласува?

Ето го моят прост отговор (днес аз съм Дядо Владкомраз)- За да има за всеки по нещо!

Ако мразите всичко, писнало ви е, дразни ви всичко, разярени сте защото не виждате справедливост и правораздаване - точно вие трябва най-ясно да знаете защо трябва да се гласува! Защото сте си задали всички онези неудобни въпроси, които витаят във въздуха около нас, а именно:

 • кога ще осъдят някой за убийство след катастрофа и шофиране при употреба на алкохол?
 • защо на пенсионерите все им вдигат пенсиите, а все не им стигат парите?
 • докога ще плащаме най-скъпите, но некачествени утилити услуги?
 • докога ще търпим лекарските зулуми?
 • колко още полицая трябва да хрантутя докато предотвратят или разкрият престъпление?
 • докога всеки с мерцедес ще е и инвалид и безработен и няма да плаща данъци?
 • докога ще бетонират природата и ще замърсяват каквото им попадне?
 • защо все аз съм зле, след като премиера твърди, че съм много добре?
 • докога родители ще погребват децата си, пенсионери ще искат да сложат край на живота си за да не тежат на децата си?
 • докога ще търпя да си развяват коня бейове, гейчовци и саксовци?
 • докога само ще се крадне, без един пирон да се забие?
 • докога няма да видя къде отива и един лев от платените ми данъци, осигуровки и акцизи?

Отговора е прост - и в най-далечната, дълбока, тъмна и забравена от Бог пещера в момента в който запалите дори една единствена свещичка - тъмнината се разсейва, пламъка вдъхва живот и топлина. Една единствена светлинка може да освети и промени много, както вашият глас в урната може да обърне всеки замисъл на всяка коалиция. И промяната ще е за вас, за детето ви, за вашето семейно бъдеще, защото знете, че има накъде да се наакаме или пък да се развием, защото обичате близките си и не искте да ги загубите, защото 18 човешки живота не струват една условна присъда, защото за 9 години не може да не може да се осъдят убийци(делото Векилски), защото взимането на пари от полицай води до катастрофи и пияни изроди, защото боклуците първо ги правим ние и после друг идва да ги събере, защото трябва да има промяна. Защото поне това ми е останало - свободата да избирам, пък било то и в тъмната стаичка, защото текущата политическа класа е нагла, надута, защото си повярваха, защото лъжат и мажат безогледно, защото нямам време да чакам Господ да не забрави, но забави наказанието. И защото искам да се усмихна като видя учудването им след изборите как са си направили сметката, но без кръчмаря, който днес съм бил аз - задръстения гласоподавател!

Промяна - Как ли? Започнете от най-близките ви хора - съпруг/съпруга, майка/баща, дете - отделете 5 минути и им кажете какво ви е на сърцето и защо искате то да се промени. Попитайте ги с какво управляващите до тук са им помогнали в ежедневните проблеми и драми. Повече пари са получили и им стигат и могат повече неща от преди 10 години да си купят? По-здрави и усмихнати се чувстват? По-щастливи, замечтани и сигурни са в бъдещето? Аз не мога да повярвам, че баба ви и дядо ви обичат повече Р.Овч, Таня Дончева или Мони Сакса от вас - техните деца и внуци. Поговорете с тях, ако не успеете да ги убедите да гласуват  за нещо различно от БСП/ДПС/НДСВ/АТАКА просто гу убедете да не гласуват! Отделно се огледайте около вас. Приятелите ви който не гласуват трябва да са в съотношение 7 от 10 - т.е. на десет души 7 не гласуват!!! Напънете се и ако трябва се скарайте с тях, но поне 1 на 10 убедете! Накарайте ги да се замислят и да се почувстват виновни, че неупражнявайки правото си на гласуване, губят свободата след това да се оплакват и мрънкат. Дай за да получиш! Гласувай за да можеш после да отидеш с чиста съвест да напсуваш твоя избран кандидат за несвършена работа, мързел или корупция! Има време - цяяяла седмицааааааааа!

Реалността е, че аз тук си пиша, вие си четете, но текущата управляваща върхушка управлява системата по начин по който да затиска обикновения човечец, опитва се да смачка всички нас, толкова силно и толкова надолу, че да не можем да надигнем поглед и погледнем трезво отстрани и отгоре. Текущата система, тази дето се “кефи” на факта, че хората са обсебени от просташката и негативна информация която ни залива от  вестници, телевизия, радио, улици, ефир.  Хора зариснати от ежедневните борби да оцелеят, да купят храна, да платят вечно намалените от “регулатора”, но увеличаващи се от монополиста сметки, да се преборят с администрация и всякаква друга държавна сволоч, сякаш е изпълзяла от пъкъла на генерална репетиция за апокалипсиса. Няма вече мечти, няма вече култура, няма вече истински приятели, няма време, има само жизнь. Но тук е нашата роля, моята, твоята, вашата - с техния ковчег по тяхната глава. С тяхната помия в тяхната мелница-вентилатор. Да сбъднем страховете им и да ги заврем там където слънце не огрява! Защото НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА МИ НАРЕЖДА НА МЕН, КОЙТО СЪМ РОДЕН И ОТРАСЪЛ ТУК, ЧЕ “АКО НЕ ВИ ХАРЕСВА ДПС И ДОГАН, ДУХАЙТЕ СУПАТА И СЕ ИЗНАСЯЙТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!”. Аз ще си реша кога ще си тръгна, дали изобщо ще си тръгна и какъв точно взривателен “инструмент” ще използвам по техен адрес! Да аз нямам пари да платя на 300 000 души да гласуват за мен, но имам свободата да мисля, пиша, разсъждавам и изразявам мнението и чувствата си. Нещо, което за жалост електората на ДПС и БСП още не могат да правят. Но те не са виновни - те живеят в един друг свят и моята цел не е те да се променят - това си е техен грях. Аз искам свободните и разумни хора да се напънат. За 30 минути на 4 години. Ако по лична карта сте по-далече от 30 минути - сега е момента да си отидете за събото-неделята и да се видите и спретнете сбирка на старите съученици (току виж и те гласували). Да струва пари транспорта, но винаги има начин да е по-евтино, стига да имате желание.

Успех и помислете! Поне мисленето още е безплатно! Вашият глас няма да убие ДПС/БСП/НДСВ, но ще роди нещо ново и различно, вярвам, че ще е по-добро!

п.с. щях да забравя - седнете и помислете, имате ли приятел, съсед, близък, който иска, но не може сам да отиде до секцията за гласуване. Дали ще е в инвалидна количка или с патерици няма значение - вие можете да му помогнете да се придвижи. Важното е да иска да гласува. Защото и той е човек, нищо, че не го срещаме сред природата и по улиците. Отново системата се е постарала да го “затвори” на топло и много много да не се показва и разваля идилията на богопомазаните дупетати!

4 Comments so far

 1. demiro on June 30th, 2009

  айде, айде - не си спомняш за кой си гласувал? Те така казват и тези с автобусите :-)

  Само една бележка: “… поговорете с тях, ако не успеете да ги убедите да гласуват за нещо различно от БСП/ДПС/НДСВ/АТАКА просто гу убедете да не гласуват.” - нито виждам как може да стане, нито пък виждам причина да стане. Всеки има право сам да взима (пък било то и грешни) решения.

 2. admin on June 30th, 2009

  е аз имам право да агитирам поне малко нали! А това са моментната клика и те не ме кефят … А за “грешните” решения - когато са под формата на натиск, пари, платен ток, вода, кебапчета и т.н. - това не са взети “самостоятелни” решения ДеМиро! И да убедиш майка ти и тъстовете!

 3. Надето on June 30th, 2009

  Нямам “розовите сънища” на тези, които ни убеждават, че сме все по-добре, че пенсията ми непрекъснато расте и знам, че песимизмът на написаното е оправдан. Ако беше жив баща ми, не виждам как бих могла да го убедя да не гласува за Партията си. Той живееше с Идеята, възпита ни с нея и с оптимизма си си отиде. НО! Успя да ни възпита да мислим, да различаваме истината от лъжата и да се стремим да направим нещата около себе си по-добри. Така живях и продължавам да вярвам, че нещата зависят от всички нас, които не казваме “Нищо ме зависи от мен”. Затова ще гласувам и говоря с всички около мен. И 500 000 да дойдат с автобусите и два пъти да са гласували, пак сме / за сега ! / повече! Разликата е, че те гласуват под строй! Затова, въпреки, че не желая да виждам всезнайната неформална физионимия на ГЕРБ, че не знам с какво още ще се облажи някога “хубавото Наде”, ще гласувам, за да се махнат от най-възловите места във властта всички сегашни, които работят против моите и нашите интереси. Критично време е! Можем все още да “сложим пръта в колелото на историята” - тяхната и да помислим как да поправим грешките си от последните 20 години. Затова излезте от апатията, гласувайте и упражним силата си, като ги контролираме как и какво правят. Не е верно, че нищо не зависи от нас! Каква крепост е домът ни, като сме оставили други да си яхат конете в него?!

 4. [...] предния постинг обрах малко негативен коментар и съответно вот. Ама аз [...]