Заслужава си 5-те минути

Това трябваше да е по-специален постинг. Но защо пък да е специален, като на практика трябваше да е редовен. Явно аз съм леко объркан или да си призная честно трябва да си пия по-често лекарствата за подобряване на кръвоснабдяването на мозъка и мозъчната кора, за да се получи благоприятния ефект върху паметта и концентрацията ми. Вчера Стела Стефанова имаше рожден ден. Стела е зам.директор на онова нестандартното Технологическо училище Електронни системи, което имах честта да завърша миналия век. Нестандартно във всяко едно отношение - от сграда, ресурси, място в системата на образование, до съученици, преподаватели или най-общо казано СРЕДА … пък била тя и за виреене на идиотчета и още нещо …

По традиция на училището всяко нещо се прави в последния възможен момент. И аз така почти по късна доба звъннах на Стела. А тя заслужава повече от едно обаждане. Защото тя е институция и основополагащ колец (ама не като онзи на баба Илийца), който крепи двореца от мечти на стотици деца, абе направо си е един Властелин на магията, удържащ вече 20 години абсурдния експеримент наречен Електронни системи. Какво толкова я прави различна от другите учители ли? За всеки завършил училището отговора е различен. Лично според мен за нея центърът на Вселената е някъде в онази сграда на Окръжна болница. Някъде там, но непрекъснато в движение. Център с много съставни елементи, всеки от тях отделен тийнейджър, зубър, “момченцееее” или “девойкоооо”. Тя няма друг живот, няма други цели, няма други мечти освен тези свързани с възпитаниците на училището. Да са здрави, усмихнати и да успеят в тоя скапан свят, живот и който се е прецакал да остане и в тази шантава държава. Ако имаше повече хора като нея, нещата щяха да са различни навсякъде. Но пък ние, които сме завършили или учим още там, нямаше да сме толкова големи късметлии и толкова големи пичове и …. девойки.

Обачееее да се върна на темата … за последния момент! Както всяка година учениците в предпоследния випуск, т.е. 11-ти клас, трябва да стажуват някъде. Трябва защото такива са наредбите на МОН и е желателно защото преди да се забъркаш в екшън трилъра с елементи на разсъждение наречен “Живот след 19″ е добре да получиш трезв поглед от първо лице на бизнес и корпоративната среда в блатото на информационните и комуникационни технологии в България. Забележете БЛАТО, а не ТРЕСАВИЩЕ. Блатото, като символ на мъгливото, неясно, обвито в мистерия, понякога интриги и безумия бъдеще, място в което като се застоиш малко ти харесва, а после много трудно се измъкваш (то така или иначе около теб са тресавища, пропасти и урви - блатото направо си е един Рай). Има и още една причина, която определя нашия ИКТ пазар и бизнес като блато - все още сме млади, едва прохождащи, но всеки в този бранш знае, че има стотици нови ниши за развитие и ями за пропадане, но пък всяко блато след известно време (няколко милиона години) се превръща в петролен кладенец и ако си затънал добре и с кеф после ще смуууучеш ли смууучеш черно злато за бели дни!

В горното изречение съм писал, че трябва да се “СТАЖУВА НЯКЪДЕ”. Ама това някъде в момента е никъде за голям брой от младежите и девойките. А те имат желание, имат своите мечти и разполагат с цялото свободно време на света. Както вметнах - всичко се прави в последния момент. Истината е, че от 1-ви го 15 юли тези тийнейджъри трябва да са на стаж. Платен или не, в голяма фирма или в малка, с обърнатото внимание или не е въпрос на организация и късмет.

Щом си стигнал до тук в текста значи има два варианта - или си възпитаник на училището или си човек, на когото възпитаниците на училището разчитат и имат доверие. И в двата случая според мен не си прецакан, а си на далавера! А щом е далавера => ТРЕБВА ДА СЕ УЧАСТВУВА! Прибягвайки до безпогрешната ми логика - щом четеш това имаш компютър! Още по-вероятно е да имаш и Интернет! Което ме навежда на мисълта, че си на работа и очевидно скатаваш, четейки този постинг. А щом си на работа, значи имаш работодател. Е тук идва момента ти да поемеш инициативата! Отдели 5 минути, хапни нещо сладко, преглътни и помисли …. вдишай и издишай …. пак помисли!?!? Ако усещаш болка в главата - лошоооо може да е изгърмял бушон. Леко премигни с очи и продължи да мислиш …. аааа за малко да забравя - темата за разсъждение е “Възможно ли е в компанията, в която работя да вземем стажант от Електронни системи? Трябва ли ни трън в гащите (ама само за две седмици, което направо си е музика за ушите) и кой колега или в кой отдел на компанията може да се позиционира? С кого трябва да говоря и как да го подкупя в името на идеята (корупцията с шоколадови изделия е разрешена)?

Ако се чувстваш прецакан, че толкова много чете и накрая топката остана да тупка при теб недей се кахъри. Тийнейджърите имат нужда от това някой да им даде шанс. Тийнейджърите имат нужда от това някой да им отдели 5 минути. Те са като гъбки - крият се в земята па току вземат и след няколко капки дъжд, боза или кола се надуват като плондири (абе май това не е най-добрият пример). Всеки от нас е бил млад, зелен и изпълнен с ентусиазъм. Всеки от нас вече е дърт, опитен и все още ентусиазиран. Ако искаме по-рано да се пенсионираме, трябва да има кой да ни смени или дори кой да гризне дръвцето на бачкането. Е днес ти получаваш шанса да вземеш на стаж хора с определени базови познания по софтуер и хардуер. Хора минали през една система (все пак те са 11-ти клас), която ги е направила по-добри от тези на тяхната възраст. Хора които още не са покварени с корупция, интриги, сметкаджийство и реваншизъм. Хора който каквото им покажеш това ще запомнят, каквото им дадеш това ще създадат като първа рожба. Хора, които могат да ти върнат обратна връзка без пристрастия, обременености или пъклен замисъл.

Знам, криза е! Знам, трудно е! Но все за две седмици може да се намери какво да свършат децата. От сглобяване на PC-та, до помощ в подреждането и описването на склада, от проверка на коментарите в кода, до просто тестване за грешки и функционалност. Ако сте по-смели хвърлете ги в дълбокото - няма да се удавят или поне няма да си признаят, че са глътнали вода.

Благодаря ви предварително, че се замислихте, независимо от резултата! Ако сте стигнали до идея или дори фрагмент за стажант - пишете на мен viankov@gmail.com или на Стела на stela.stefanova@gmail.com . Времето е ценно, срокът къс - шъ спичелите, участвайте!

1 Comment so far

  1. admin on June 23rd, 2009

    п.с. пък ако искате го препратете това на някой от който зависи - може да подейства!