aпатия, безразличие, амнезия, соло

Преди години бях в New York, а днес си разчиствах бюрото и ми попадна билетче от Метрото там. На гърба на METROCARD-a пише следното:

“IF YOU SEE SOMETHING, SAY SOMETHING! И с по-малки букви - If you see suspicious package or activity on the bus, platform or train, don’t keep it to yourself. Tell a police officer or an MTA employee. Or call the toll-free Hotline at 1-800-NYC-SAFE.”

Не искам да изпадам в спорове как е в Америка, колко е по-кофти в много отношения и т.н. Мисълта ми е, че каквото и да прави една държава, индивидите са движещата сила. Всеки един от нас, абсолютно всеки, не е застрахован от абсолютно нищо гадно, което може да му се случи. И точно заради това трябва да взима отношение и да действа при всяко потъпкване на обществените норми и поведение от изтрещели изроди. Как ще действа - много просто - със сърце, съпричастно и разбира се малко разум.

Казват - Не може все пред Дискотеки да се случват убийства - каква е тази прокоба. Хора, погледнете целия ни обкръжаващ свят - всичко около нас е станало такова грозно, мръсно, грубо в присъствието на нас като свидетели! Да не би боклуците да ги носят извънземни и да ги телепортират докато спим, да не би дупките да изникват като гъбки след дъжд? Да не би менте стоките да се трансформират в торбичката по пътя от магазина до къщи, като каляската в тиква, да не би сметката за ток, вода, телефон, парно да е само този месец случайно ненормално висока?

Всички тези неща се случват пред очите ни … днес и сега, нон-стоп, и всеки трябва да го боли! Всеки трябва да се замисли, всеки трябва да помогне с каквото може. НЕ Е НОРМАЛНО ПРИ ИНЦИДЕНТИ ОТ ВСЯКАКЪВ ХАРАКТЕР ХОРАТА ОТСТРАНИ ДА СЕДЯТ И БЕЗДЕЙСТВАТ! И ПОСЛЕ ДА ЦЪКАТ С ЕЗИК, ДА СИ ГЛЕДАТ КЛИПЧЕТАТА НА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ И ДА ОБЕСНЯВАТ КАК НЯКАКВИ КРЕТЕНИ СЕ БИЕЛИ Е ВИЖДАШ ЛИ ЕДИН ОТ ТЯХ ПОЧИНАЛ! При една трагедия освен свидетелите, които са длъжни пред съвестта си да отидат и да дадат показания, има и разширен кръг от хора, които могат да помогнат. Хора разполагащи с допълнителна информация, преди или след инцидента, хора които нещо им е направило впечатление по телевизията от интервютата, от поведението на хората, хора които имат и своя версия за случилото се. А как може да се алармира - полиция, следствие, медии - телевизия, радио, печат, Интернет форуми, блогове, коментари.

Докато живеем в държава с безхаберно управление и липса на желание да се свърши грам работа, трябва да не им се оставя нито секунда да дишат свободно. Ако сте юрист и видите как дело на нормални бели хора срещу мастити мутри/шурибаджанаци/политици се затлачва - седнете и напишете едно писмо на тези бели хора и им дайте няколко идеи как да прецакат системата. Ако сте журналист - направете един репортаж, да чуят повече хора. Оставили се едно трагично събитие без продължително наблюдение и натиск от страна на обществото то изпада в безвремието и се точи с години.

Ще взема за пример трагедията от тази събота. Искрено съжалявам за загубата на момчетата и не мога да си представя какво им е на близките. Никой родител не заслужава да погребе детето си - никога, никъде и по никакъв повод. За жалост от статистическия опит мога от сега да предвидя какво ще се случи с това дело - виновен няма да има, дори и след 10 години разследване и процес. Само близките ще са по-обезверени и съсипани от всякога, а убийците ще продължат да си ходят с тъмни цайси и бели якички. Защо ли? Ами ето моят сценарий, поставяйки се в обувките на вероятния убиец Илиян Тодоров:

———————————————————————

1. Аз съм Илиян - селски хубавец, тати и мама всичко дават за мен

2. Тати от 40 години е партиен деец и член. Сега е в общината, ама познава всички у Пелник, президента му е личен приятел, знае се с изпълнителното бюро и висшия съвет на БСП, а те винаги имат свои хора в ИГРАТА.

3. За тея 30-40 години тате е научил много тайни, ама щото е пич не ги е споделил и сега май е дошъл момента да ползва жокер “Обади се на приятел”.

4. Тати е и шеф на Национална служба “Растителна защита” към Министерството на земеделието и продоволствието. То колко хора да познава в ДПС - 2-3 максимум. Е време е да се обади и на Доган - толкова услуги му е вършил.

5. Евала на тате, че ме запали по тая борба и стрелба да стана човек.http://nsrz.government.bg/files/cv_gendir.doc (Човека е специализирал в Белгия и Франция с един гол руски - да не мислите, че е лесно!)

6. Добре, че послушах мама и тати и изхвърлих ножа и аз не помня къде - майната му, няма да го намерят. Тати каза, да се предам, да мълча и че е проверил всичко с адвоката. Щом има други участници и аз не коментирам имена и случки - щом са толкова умни полицаите да разберат какво стана. Аз няма да им помагам излишно - пък накрая ще ме оправдаят - поради невъзможност да разпределят вината и отговорността - нали един винаги ще липсва от бройката с извършителите, пък било то и въображаем. И се моля бащата на онова хокейстче да не изкара дълго, че ако ме срещне после докато си джиткам току виж ми откинал главата и я забучил на кол.

7. А и като загубят няколко доказателства - копия от касети и dvd-та на охранителни камери, като немърливо са събрали отпечатъци и като не са тествали навреме, пък било и нарочно, убитите за наркотици и опияти, и използват куци доказателства - ха да видим кой кого! Накрая мога за тормоз и уронване на авторитета на тате да ги съдя!

———————————————————–

Така си мисля аз, така и ще стане, в краен случай момчето ще се разболее, ще има самоотводи, ще се правят по 4 експертизи от 5 различни екипи, за да не може да се констатира, че убиеца е наръгал и тримата идентично, ще има ексхумации до 5-то коляни и т.н. За да се предаде сина-убиец, тате си е сметнал картите. Майка му в интервюто за Нова ТВ сама се изпусна - за кратко говорих по телефона с него, нищо не си казахме …. а след това призна, че са отишли с кола и са го взели от София - е явно в колата, вероятно лимузина, е толкова просторно, че майка, син и баща не могат да се чуят?!? И напълно разбирам бащата на Кирил Въжаров - Господ е умрял за него и справедливост от тук нататък може да има само една!

Тъжното е, че както всяка трагедия, която Господ ни изпраща все по празници, нищо съществено няма да се промени за да не се случва отново. И пак казвам - никой не е застрахован и затова всеки трябва да е съпричастен и действа с каквото може.

2 Comments so far

  1. tarambukata on April 22nd, 2009

    мдааааа

  2. igel on April 23rd, 2009

    Влади, и двете групи крият нещо. А за това нещо никой не пита. Твърде се съмнявам момчето което “се предаде” само да е извършило убийствата, още повече че никой не желае да изясни обстоятелствата.