Ужас без край или ужасен край

Все по-често напоследък се сблъсквам с абсурди и отвратителни истории и несправедливости. Самият аз имам също много лични примери на безхаберие, небрежност, мързел и безнаказаност главно в сферите на здравеопазване, вътрешен ред и сигурност. Във всеки от случаите става въпрос за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, но явно в страна като България, не това е правилната квалификация. Но дали има престъпление и дали български съд е дал своето мнение/решение - вече съм убеден, че няма никакво значение! Но трябва да има НАКАЗАНИЕ! Какво - все още си избистрям в главата - аз мога да бъда и лош, което не е хубаво, но слонското ми търпение е на път да се изчерпи!

Преди време случайно(просто защото е рано) гледах предаването на Милен Цветков по Нова телевизия. Следния репортаж ме потресе (или по-скоро отново ме свали на земята) и седнах и се разрових. На Невена Барбова , с псевдоним в bg-mamma “тъжна мама”, единствено мога да изкажа съболезнования и да се преклоня пред силата и да излезне и да сподели своята участ и съдба. Аз на нейно място не бих се разревал, а вероятно щях и да съм в затвора за масово убийство. Тъжно е, че клипа във Vbox7 за два месеца има малко над 3000 гледания, а смешниците и малоумни биг брадъри, певачки и други празноглави идиоти имат по 20-30 хиляди. Но това е Абсурдистан - всеки вътрешно си казва “Мен не ме интересува, те/тя/той сами са си виновни и на мен никога няма да ми се случи!”. А реалността е друга - всеки има близък, познат, приятел, който е станал жертва на прецаканата система наречена с гръмкото име Здравеопазване. Какво по-голямо доказателство, че няма застрахован и трябва да се събуди чувството наречено съпричастност, а от там и нещо друго може да последва.

Толкова ли е трудно да ни боли за чуждата болка? Да изтръпнем, да затаим дъх, да се опитаме за секунда да се поставим на мястото на болния или загубилия най-ценното? Не е като със споделянето на ядене, пиене и бясна чалгица и май като гледам няма да бъде в близките 20-30 години. И по типичен обичай, ще страдаме и ще се замислим, чак когато е късно. А разстоянието между трагедия и щастие е наистина равно на едно вдишване. За половин секунда се разминава катастрофа, за половин секунда се объркват хромозоми, генетика, за половин секунда половин милион микроби/бактерии влизат и се заселват в организма. Половин секунда трае и отрезвяването след 10 бири/10 ракии/10 водки, когато изрода види тримата си спътници по чашка усукани около дървото до пътя.

Толкова ли е безполезен, ненужен и изпълнен с мъка човешкия живот в България, че толкова лесно бива погубван всеки ден, всяка секунда, на всички места, класи, вероизповедания и възраст? Питам и отговор просто няма и не трябва да съществува, дори и наум!!!

Да се върна на Здравеопазването. Много мъдро на английски нашето министерство е преведено като Ministry of Health - Care-a просто няма какво да заблуждаваме чужденците, че го има. Те знаят какво се разбира под грижа, и определено не е това, което в БГ е популярно. В новия сайт на Министерството и без това е махнат Английския - вероятно подготвят танганайска версия. Знаете ли какво е уникалното на нашата система? Много пъти съм си задавал този въпрос и само преди два дена като сирена на линейка ми просветна. Тя е ПЕРФЕКТНА! Тя е ИДЕАЛНА! Тя направо е едно чудо дошло от бъдещето. Както обясни премиера - “Хората разбират колко са добре само след като им обясним подробно”. Но той е мръсник и лъже, ако беше прав, по същата схема всеки “изпуснат” болен щеше да се среща лично с лекуващия го лекар горе високо в небето. И системата щеше много бързо да се изчисти. Но какво прави една система Перфектна и Идеална? Ами ето какво:

 • липсата на грешки
 • липсата на оплаквания
 • анархията в действията на основните и членове т.е. заетите в сферата на Здравеопазването
 • възможността да я “изключиш” и абсолютно нищо в живота на хората да не се промени

1. Как, питам аз, абсолютно всички учили за доктори успяват в занаята? Какво е това магическо нещо в обучението им, което има такава успеваемост? Как така във всички други професии, и в живота въобще, има едни 5-10% които са “тези дето стават” и влачат всички други на гръб, пък при лекарите всички са богове? Няма ли нещо нередно в тази схема на “производство” на “монтьори” на човешкото тяло? Възможно и е сред тях да има една по-широка специалност, а именно “съсипвачи на човешки съдби”. С риск да бъда сериозно оплют и намразен ще споделя моето виждане като гражданин, пациент и наблюдател. А то е, че лекарското съсловие е изключително солидарно. Аксиомата за Гарвана и ваденето на очи е 101% валидна. Няма сгрешил лекар, няма объркал лечението или лекарството лекар, няма осъден и извинил се лекар, няма признал си и застрелял се от невъзможност да понесе болката от грешката си лекар. В България обаче. Това е единствената бележка. Но защо е така? Защо толкова здраво са се впили в кокала докторите? Толкова ли е примамлив залога? Моята гледна точка отново ще боли - всичко се свежда до КИНТИ … Елементарни хартийки, способни да отнемат всичко безценно на този свят. За разлика от икономическите теории, пазара на медицински услуги е НЕОГРАНИЧЕН! Няма насищане, няма пик и край. Подобно на Вселената този бизнес само се разширява и увеличава. И точно заради това дори най-некадърния доктор винаги ще има пациенти, колкото и да е наясно самия той, че не може да ги излекува, поне ще е сигурен, че ще ги врътне по спиралката и току виж се озовали при някой негов колега. Тъжното е, че поради очевадната липса на конкуренция, и то в смисъл на конкуренция на знанията и опита на един специалист спрямо друг, след време дори да сте кадърен и с перспектива млад талант, вие хващате течението и докато се усетите плувате в Рио де говнейро и няма измъкване.

2. Но защо като има проблем и грешки, няма оплаквания? Защото хората се обезвериха. След загуба на близък човек, вярата в справедливостта, в самата вяра в доброто и в Господ дори липсва. И дори за осмелилите се да се подложат на мъката и да се опитат да потърсят виновните, единственото се получава е отчаяние и още мъка и сълзи.

Онзи ден гледах и Темата на нова телевизия. И ми кипна отново. Ставаше въпрос за борбата за живот на децата и перипетиите при кандидатстване за пари от Фонда за лечение на деца в чужбина. Как е възможно за шеф на такава институция да се класира братът близнак на Сатаната? Независимо, че този човек не осъзнава, той с действията си е един ходещ мъртвец. Кой, за Бога, му е дал това самочувствие, тази власт, възможности и ресурси, да решава кое дете ще живее и кое няма смисъл да живее. Трябвало да се примирят родителите, щом българските лекари и комисията е преценила, че няма лечение. Този човек няма нито сърце, нито душа. Важното беше да се разходват правилно бюджетните средства!!! Именно той и неговите началници, министри и други подлоги, крадат и харчат милиарди, но когато е за децата трябвало да се прояви цялата строгост на закона и разпоредбите?!?! Онзи ден този човек е проклинан сигурно милион пъти. Аз също му “пожелах” най-топли пламъци да го обгърнат в Ада, но да си го изживее тук на Земята.

И за да не съм голословен ще подкрепя моите твърдения с малко факти, а именно порових в http://www.who.int/whosis/ за да видя къде е България на картата на световните здравни грижи. Заключението е - в третия свят сме и всички са за разстрел. Интерпретирайте както искате данните, публично достъпни са и винаги са били такива. Детска смъртност, до 5 и след 5, неонатална смъртност. Само дето никой от Министерството не желае да ги приеме и коментира. Защото те са над тези неща.


http://vladi.hit.bg/pics/snapshot.jpg


http://vladi.hit.bg/pics/snapshot%202.jpg


http://vladi.hit.bg/pics/snapshot3.jpg

Как може да се промени това? Крайния вариант с отстрел по списък на сгрешилите е рискован. Останалите живи ще се стреснат и могат да напуснат страната, а пък и не е честно толкова бързо да се измъкнат изродите!!! Аз бих пуснал арбитър. И то не в истинския смисъл, а по-скоро като трета страна, която да има интерес. И по белия свят това са онези вампири Адвокатите. А дано приемат закона за защита правата на пациентите и да се впуснат адвокатите да бачкат и по такива дела. До шушка ще обират куците лекари и за капак и публично по телевизията ще ги порицават. Ако не сработи - преминаваме на варианта с отстрелването. Просто няма да има вече друг начин. Съжелявам, че ви развалих деня … съвсем се скофтих и ще оставя края за друга нощ … а и се присетих за един стар мой постинг - http://vladiznaiko.org/blog/?p=7

1 Comment so far

 1. Невена Барбова on June 24th, 2009

  БЛАГОДАРЯ!
  Трагедията е старашна, но още по-срешно е бездушието и примиреността на хората в България. За мен всяко едно такова мнение е спечелен рунд.
  БЛАГОДАРЯ!