Abort, Retry, Ignore?

От много време се опитвам да спра да се дразня на заобикалящата ни простащина и идиотия. Но днес ми дойде в повече. Преди малко прибирайки се с детето от детска градина, возейки една от лелките до спирката да си хване автобус,  имах интересна случка точно на спирката при гробищата на Драгалевци, точно където ул. Папрат става бул. Черни връх.

Накратко - Баба и Дядо на сигурно 150 години общо се бяха хванали за ръка с бастун и имаха желание да пресекат. А навън е 33 градуса! Намалих, погледнах дали зад мен не лети джигит и спрях, подавайки им сигнал с ръка да пресекат. Не щеш ли зад мен спря джипче, с мъж и жена около 50-те и ми пусна една дъъълга бибитка и ми тегли една майна с ръка очевадно псувайки. Ееее до тук бях!!! Дръпнах ръчната и излезнах с ряз ,-)

Отидох и с леко повишен тон зададох въпрос - Какъв е проблема да пусна пешеходците бе идиот? Искаш да ги блъсна ли?

Нагъл отговор - ТУК НЯМА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА!

Аз отвърнах - Ще си спирам където си искам!

Влизайки в колата чух рязко ускоряване и с мръсна газ мина на 10 сантиметра от моята кола (карам 7 годишен Пасат 5-ца, да не реши някой, че съм с Ферари. Подминавайки ме отново ме изпсува и замалко да блъсне друг пешеходец - слава богу този беше по-млад и притичвайки се измъкна.

Влезнах в колата и продължих надолу. Леличката от детската градина каза - Прав си момче да се караш, ама недей да се нервиш - няма смисъл, те тези с джиповете не разбират!

След около 800 метра има Фантастико и там, като част от новото околовръстно и детелината има пешеходна пътека. И разбираш ли гъзето с джипа спрял на нея и виси от прозореца, явно ме чака. Спирам аз и чувам - “Ето тук ще пресичат, тук има пешеходна пътека!”. Подминах - какво да се обеснявам повече.

Какво забелязах тогава - жена му с листче и химикал надлежно ми записа номера. Обаче аз щото съм тъп също го записах - все пак е 4 еднакви цифри и три букви. Сега тръпна в очакване какво ще последва - ще ми прати някой да ми нареже гумите, ще ми запали пасата или ще дойде на директни елиминации.

Обаче както си седя сега ми е тъпо и криво. От това, че за 20 години тези пичове с еднаквите цифри в номерата на колите, празните глави и просташко самосъзнание не разбраха, че другите около тях също са хора. Все вярвах, че са разбрали, че пешеходците, колоездачите, майките с колички не са мизерници и не се возят в кола защото са бедни, неудачници и нямат пари да си купят?!?! Все си мисля, че съдбата и живота ги научи, че еднаквите цифри не носят късмет, че себеизтъкването и буржоазния тип държание няма да ги направи по-добри хора. Че колкото и пари да изкарат, човек има една уста и с извинение един г*з и когато дойде някаква болест нищо не може да те спаси от жената с косата.

Преди време колегата ми Здравко ми направи забележка, докато правех забележка на поредния всемогъщ, ползващ пътя като Космос. И тогава в гнева си му отвърнах, че ако на тези хора не им се прави забележка и просто ги игнорираме, те стават все по-нагли и си мислят, че са недосегаеми и ненаказуеми. Никога няма да съм толерантен към такива хора защото не го заслужават. Защото искат да са по-специални и не зачитат свободата на другите в това общество. Защото не разбраха, че колкото и пари да откраднат възпитание, ценности и мозък няма да могат да си купят.

Та пожелавам на чичкото с четирите 7-ци да е жив и здрав и дълги години да ме помни, пък белким пусне пешеходец.

п.с. а знаете ли кое е най-тъпото … че както аз, така и този кретен сме наясно, че той ако някой ден блъсне пешеходец, ще си плати колкото е дал за номера с еднаквите цифри и ще му се размине! това е най-тъжното!

с 12 783 дни по-дърт

Куца работа - пак остарях ,-(   Важното е обаче, че в живота ми продължават да се случват хубави неща! И ако трябва да съм честен тази 35-та година запазва поговорката, че всяка следваща година е 1000 пъти по-интересна и успешна от предната. А какво толкова се е случило ли? Ето моя малък списък:

 • най-прекрасното нещо вече е на 2 години … и ходи на градина … и е 99% копие на мен - от даването на акъл, през непрекъснатото говорене, до рошавата и рядка коса! Да е живо и здраво Бетито да ни радва, забавлява и расте
 • независимо от безразборното грухане се чувствам добре и здрав! Е, ако успея да сваля 20 килца тази година и след това да ги задържа ще е безценно
 • в 3DC.net учудващо за целия Вселенски разум нещата вървят повече от добре. Ако преди година на тази дата бяхме прохождащи пеленачета, то вече сме препускащ мастодонт във вълшебния свят на Алиса. Обещавам да се напъвам повече. Поне 1000 пъти повече.
 • Всички мои близки, приятели и познати са живи и здрави и се справят успешно с кризата. Поне по моите разбирания. Да стиснат още малко зъби - само още петилетка-две и ще потръгнат нещата
 • и тази година не ме разкриха!!?!? За какво ли - ами, че съм най-брилянтния мързел и успявам с минималко усилие да дам максимален резултат! Ще продължа да си пия хапчетата и магическите отвари и дано шапката невидимка продължи да не ми изневерява ,-) И Андроид Моторолата също - безцена придобивка (благодаря за което на Марин) за всеки професионален ленивец
 • не реализирах сериозно ПТП! Само 3-4 леки ожулвания! В следствие само предна и задна леви врати са здрави! Останалите елементи по фасадата на колата са леко за смяна! Браво на Фолксваген, здрав хафтомобил са направили
 • темпа на оплешивяване намаля … има надежда, че челото ми ще си остане 4 пръста поне още 1 година!
 • Приятелите ми продължават да се женят и да им се раждат деца - значи всичко е наред и все още минавам за младеж!
 • убедително спечелих приза в състезанието с един участник за ТАТКО НА ГОДИНАТА! Няма нищо по-блажено от това детето ти да те прегърне сутрин и да каже “Татко, обчам те!”
 • Благодарение пак на Бети съм отново дете и преоткривам наново Снежанка, Пепеляши, Педя Човек, Лакът оная работа, Камбанка и разбира се моят асцендент близнак Рапунцел! Мисля да остана в този вълшебен свят поне 20-на години
 • и последно, но важно - продължавам успешно да си плащам заемите - може да се смеете, но това за мен е сериозен успех. Ще разочаровам банките обаче - следващата година съм решил да нулирам 3/4 от заемите.

Сигурно има още милиони неща, но няма време - трябва да се разбиват глави в стената и да се покоряват дълбините … на мързела! Жалко, че ги няма двама нормални и земни хора, на който ужасно се възхищавам Ayrton Senna и Freddie Mercury! Обещавам най-тържествено никога да не се самозабравям и да помня от къде съм тръгнал! И да отслабвам здравословно докато се уча да свиря на пияното! И благодаря на всички, че ме търпите такъв какъвто съм!

колко много са две години

Днес за мен е вълшебен ден - Кралицата на сърцето ми, Елизабет,  днес става на 2 годинки. Но дори и на толкова тя не осъзнава, че в нашата семейна слънчева система всички звезди се въртят около нея. Размишлявайки мога да споделя, че тези почти две години промениха моя живот из основи и вътрешно ги за мен тя е запълнила повече от 90% от моя живот. А нейния житейски път е в началото си и тепърва започва и това е най-хубавото в случая. Никога не съм вярвал, че едно толкова малко същество може да внесе толкова големи промени, да концентрира и даде толкова голяма любов и дори да ме върне 30-на години назад и да започна отново да пораствам и да се чувствам дете. А аз бях палаво дете и тръпна да изживея всичко отново, споделяйки го с начинаещата Кралица Бети ,-)

Пожелавам на нашето малко съкровище да е все така здраво, усмихнато и безстрашно в изследването и опознаването на Вселената, живота и всичко останало! Пък ние с мама ще взимаме колкото ни разреши кралския протокол участие в този щастлив сериал.

Бъдете и вие усмихнати и обичани от близките и любими вам хора!

Хооооп и прескочих

Странно и нелогично, но, уви, пак одъртях. И то с цяла година. Не е справедливо и демократично!

Онзи ден бях на разпит на едно мероприятие на група будни младежи Idea challenge . Сега вече с една година по-зрял си мисля да отговоря честно на въпросите ,-) не че тогава съм всявал смут и заблуда, но друго си е от домашната камбанария.

1. Въпрос - Какъв искаше да станеш като пораснеш?!?! - Естествено, че исках да стана Владизнайко. И виждам, че се е получило. Сега сериозно - от малък съм реалист - казаха ми, че космонавти стават хора, дето нямат пломби за да не им изхвръкнат като изпаднат в безтегловност и така убиха Spaceman-a в мен. Много исках да стана музикант или по-точно онзи дето ги командва с вълшебната пръчица. Ех, мама и тати искаха китара, аз барабани и накрая пях в хора. Но пък сега имам пиано и още има шанс. Като поотраснах през далечната 1990 година разбрах, че човек и добре да живее - тегли заем. Е точно тогава реших, че като стана голям, ще съм шефа на компютрите в ДСК и ще имам милиони дискети, всяка от тях със сребърни гащи и златни лепенки за защита от запис! Слава тебе Интернетчо все още удържам фронта и си плащам заема без да работя в банка.

2. Въпрос - Намерил ли си какво наистина те кефи и какво би правил и без пари? - Намерих … жена, дете, роднини и приятели! Ето това ако може по цял ден да правя без пари ще е най-добре! т.е. да си гледам детето, да се базикам с приятелите, да тормозя жената да ми угажда и да ме глезят мама, тати, сестричката и баба.

3. Въпрос - Първа бизнес идея? От малък съм търговец-спекулант. Първата ми забележителна сделка е от детската градина - замених голямо прекрасно прозрачно каучуково топче от Кореком(благодаря на чичо Мишо) за пружина от влакче. Още имало някакви измамници по телефона продавали моята пружина. А те не знаят, че аз я издалаверих защото исках да си направя перпетуум мобиле.

4. Въпрос - Ако утре разбереш, че ти е последния ден ще се занимаваш ли с това, с което се занимаваш в момента ?  Аз съм скаран с подреждането на неща от всякакъв род. Така, че за мен всеки ден е като последен. Но със сигурност ако имам един ден преднина преди края на света (щото щом мен няма да ме има значи нещо катастрофално ще се случи с Вселената и всичко останало) ще го отдам на хората, които обичам и които ме обичат. И без това съм все по-рядко с тях с този трафик в София и обем бачкане.

5. Мислиш ли, че в страната ни има достатъчно позитивни хора, че - да стане +? Има мамка им, но добре са се маскирали и трудно се разпознават на улицата. Всеки, който не е облечен в тъмни дрехи е с положителна нагласа. Или е малко луд. А е възможно и да е много луд. Но по-добре луд от колкото негативист. Поне ще е весело.

6. Какво мислиш за съвременните явления като турските сериали и Big Brother? А чалгата? По принцип съм ОК - ОБАЧЕ искам малка промяна. Първо - по най-гледания турски канал в Република Турция да пускат в Prime Time Сериала “Издръжливите” и съответно неговите сезони - Време разделно, Козият рог, Под Игото и Капитан Петко Войвода. Второ - камерите на BB да ги вкарат в парламента, министерски съвер и президентсвото. Да ги видим отличниците колко папкат, слушкат ли и с кого се гушкат. и Трето, но не по важност - Чалгата - В България има достатъчно пещери - всички пипируди, фараони, спонсори и силиконки да отидат там да си купонясват. Шашките динамит за входа, след като сме напълнили “бърлогата” е от мен. Жал ми е за сталактитите и неритмичното им притреперване, но трябва да жертваме нещо в името на правдата!

7. Как би променил света си? Иска ми се да кажа “чада мои, аз вече съм бита карта, не ме закачайте, вървете си по пътя. оставете старото да си почине.” НО за пръв и последен път ще съм честен. Моя живот се промени преди малко повече от година. И то из основи. С всяко вдишване аз се благодаря, че я има кралицата на моето сърце, че го има смисълът да се боря с цялата простотия заляла галактиката, че имам сили и здраве да откривам и опознавам един нов и крехък свят заедно с една малка госпожица.

Днес обещавам най-тържествено да си нося новите дрехи, да живея здравословно и да се усмихвам всеки път, когато нещо кофти ми се случи! И да обичам, обожавам и прегръщам с ръце, поглед и душа цялото си семейство!

Смок на ДИРвото - Епизод 2

Както в събота писах една от колокационните зали на БТК в Телефонната палата на ул. Гурко в София вече не съществува. От първоначалната информация, която беше брутално оскъдна, и както разбирам от коментарите и анализите по форуми много изкривена вече е видно следното:

 1. Факт, че нямаше кризисен ПР. Грешка е дори в тази форс мажор ситуация да няма адекватна информация от първа ръка. Която на практика е БТК. Дир.бг и останалите колокирани там са просто клиенти. Дали и те трябваше да сложат нещо на сайта си - според мен Да. Най-малкото повечето хора със здрав разум биха помогнали. Но уви. Затъмнение, то ако беше по-различно нямаше да сме в БГ.
 2. “Пожарникарите са виновни” - няма такъв филм,  не се прожектира, или поне не когато дейта центъра е бизнес, а не просто забавление. Действията на пожарникарите са следствие. Следствие на вероятно много грешни и неправилни стъпки и действия. Както във миналото, така и в самия ден на събитието. Вярно е, че работа на пожарникарите и техните инспектори е подобно помещение да отговаря на изискванията за пожароизвестяване и пожарогасене и съответните процедури и сценарии. Но в случая с БТК почти съм сигурен, че те си имат вътрешно звено, вътрешни ресурси и правилници какво и как се прави. Още повече това е Телефонна палата, не е Долно Табадъбкево и ако там не са ОК нещата, значи не ми се мисли за другите точки. А дали пожарникарите е трябвало да гасят с пяна, а не с вода - това зависи изцяло от ситуацията и критичността на реакцията. Спекулациите, че разбирате ли ако беше с пяна нямаше да има проблем са просто смехотворни. Всеки строящ каквото и да е съоръжение би трябвало да е чел противопожарните наредби и да е наясно, че там няма дефиниция как се гаси подобно нещо и задължително по нашето законодателство е да има sprinkler-на система за поливане с вода, както и маркучи на всеки етаж с директен достъп до студена вода. Газогасенето с какъвто и да е газ - разрешен(FM200, NAF125 и т.н.) или не(CO2, Argon, Halon) в БГ не се признава. Единствено тези, които си изграждат дейтацентровете го ползват по тяхно усмотрение. Същото важи за пожароизвестяването - как ще го направиш, как ще се наблюдава, дали ще е на зони, с каква чувствителност, дали ще инвестираш във много ранно известяване VESDA - си е решение на дейта център собственика.
 3. Има ли бекъп или няма. Това също бил въпроса? Според мен въпроса е много по-сложен, а именно: Има ли бекъп и на какво? Къде седи този бекъп? С каква актуалност е бекъпа? Колко време би отнело възстановяването? Създадени ли са предпоставки и сценарии за реакция по време на криза? Защото дали е пожар, дали е заметресение, дали е пожар в шахтите на БТК на улицата и цялата свързаност е компрометирана, дали е токов удар или спиране на климатизацията, или просто група недоброжелателни лица са решили да сринат сайта - това са все нормални за света в който живеем ситуации. Ако не си подготвен, не си подготвен. Излизаш пред строя и си признаваш. Но споделяш опит и всички други сядат, подпират си главата на гегата и мислят. Ако решат - инвестират в надеждност. Защото инвестицията е в Надеждност, а не в бекъп. Бекъпа е просто един от елементите.

За финал - стискам им палци на дир.бг и другите пострадали в събота да се закрепят и накрая някой да седне и да направи една презентация “Тва е пичове истината, сори, че не помислихме навреме”

Next Page »